Aegon houdt de AEX overeind

Aegon zorgde er vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs voor dat de schade die de AEX-index opliep beperkt bleef. De overname door de verzekeraar van de Amerikaanse branchegenoot Transamerica leidde tot een koersstijging van Aegon van 6 procent tot 90,05 euro. Het overgrote deel van de markt was zwaar in mineur, hoewel de AEX-index na het middaguur dankzij Aegon een lichte winst noteerde van 0,62 punten op 514,77.

,,Het is een goede overname, maar als je het fundamenteel bekijkt toch niet zo spectaculair als de aankoop van Providian in 1996'', analyseerde een handelaar de bekendmaking van Aegon. Na de bekendmaking explodeerde de koers van de verzekeraar met 11 procent. Vermoedelijk hebben veel beleggers vanochtend Aegon aangekocht in de hoop op een vergelijkbare stijging. De omzetten in het aandeel Aegon waren in ieder geval zeer groot.

Buiten Aegon was er nauwelijks enige activiteit op het Damrak, zoals dat nu al dagen het geval is. De omzetten stelden niet veel voor. ,,Over het algemeen overheerst bij kopers toch het idee dat de beurs in zijn algemeenheid wat terug moet'', zei een beursmakelaar. Akzo Nobel had behoorlijk last van de slechte ontwikkelingen rond farmacie-aandelen in Zwitserland. Het aandeel Akzo Nobel moest bijna 3 procent prijsgeven op 34,95 euro.

De resultaten die kopieerconcern Océ presenteerde kregen op de beurs een goed onthaal. Met een plus van 35 eurocent op 24,35 euro hoorde Océ tot de weinige stijgers op de bloedeloze markt. Tot de schaarse stijgers hoorde ook nog ING, dat 15 eurocent op 48,35 euro verdiende. Schuttersveld, dat vanochtend een voorzichtige verwachting uitsprak voor dit jaar moest op de lokale markt op 19,20 euro 3,5 procent inleveren.

Onder de AEX-fondsen was KPN met een achteruitgang van 1,80 euro op 42,90 euro procentueel de grootste verliezer. Ook Unilever viel op door een verlies van 1,75 euro op 65,90 euro. Hightechbedrijf ASM Lithography moest opnieuw fors inleveren: een verlies van ruim 3 procent op 38,85 euro.

De koers van de Amerikaanse dollar noteerde vanochtend op de valutamarkt in Amsterdam 1,9540 gulden, tegenover een slotkoers van gisteren van 1,9600.