Wal-Mart groeit harder dan verwacht

De omzet van Wal-Mart Stores, het grootste detailhandelsconcern ter wereld, is het afgelopen jaar met 17 procent gestegen tot 137,6 miljard dollar (268 miljard gulden). De nettowinst steeg nog harder, met 26 procent, tot 4,43 miljard dollar. Dat heeft het bedrijf, een van de concurrenten van het Nederlandse Ahold, gisteren bekend gemaakt. De cijfers waren beter dan analisten van banken hadden verwacht.

De omzet in winkels die al langer dan een jaar open zijn (een belangrijk meetpunt in de detailhandel) steeg met 8,7 procent. Ook de stijging van de winstmarge (het bedrijfsresultaat als percentage van de omzet) tot 6 procent is indrukwekkend.

Topman David Glass van Wal-Mart was reuze tevreden. ,,We hebben weer een nieuw recordjaar achter de rug met bijna 20 miljard dollar extra omzet en meer dan 900 miljoen dollar extra winst'', zei Glass. ,,Onze Amerikaanse operaties hebben het zelfs beter gedaan dan onze eigen agressieve doelstellingen terwijl omzet en marktaandeel zijn gestegen.''

Wal-Mart is een warenhuisketen (met onder meer kleding, huisraad en speelgoed) die vooral op prijs concurreert en daarnaast de afgelopen jaren ook steeds meer levensmiddelen is gaan verkopen. Het is een van de weinige ketens die al jarenlang fors stijgende omzetten laat zien. Het belangrijkste onderdeel (1869 vestigingen) zijn de Wal-Mart Discount Stores en de 564 supercenters, samen goed voor een omzet van 95 miljard dollar. Daarnaast heeft de keten 451 Sam's club, een soort groothandel waar je alleen met een pasje boodschappen mag doen. Daarvan is de omzet 23 miljard dollar.

De internationale divisie van Wal-Mart, die nu vijf jaar bestaat, groeide sneller dan het Amerikaanse deel. De omzet steeg met 63 procent van 7,5 miljard dollar naar 12,3 miljard, voornamelijk door de overname in Duitsland van 74 winkels. Wal-Mart is verder actief in Canada en Mexico, Argentinië en Brazilië en in China. Het bedrijfsresultaat steeg met 110 procent van 262 naar 551 miljoen dollar. ,,Het vijfde recordjaar'', zei Glass.

Wal-Mart heeft in de Verenigde Staten 780.000 medewerkers en internationaal nog eens 130.000 medewerkers. Wal-Mart, dat onlangs in Duitsland een tweede overname pleegde, heeft plannen om dit jaar het aantal meters verkoopoppervlak met tien procent uit te breiden. Ook is Wal-mart van plan dit jaar de activiteiten in Internet-handel uit te breiden.