Uitzendkrachten willen hun baan terug

Twee uitzendkrachten hebben gisteren in een kort geding geëist dat zij weer aan het werk kunnen in het asielzoekerscentrum in Tzum. Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) voelt hier niets voor. Toewijzing van de eis betekent volgens het COA het einde van de uitzendbranche. Geen enkele werkgever zal dure uitzendkrachten inzetten als hij er niet op ieder moment vanaf kan.

De verhouding tussen de twee flexwerkers en het COA is ernstig vertroebeld. Het COA accepteert niet dat de twee via e-mail alle 3.000 medewerkers van de organisatie in het hele land inlichtten over hun problemen met het werk.

De moeilijkheden onstonden toen uitzendbureau Start het tweetal een brief schreef over de invoering van de flexwet. Volgens de brief zouden de werknemers van Start bij ziekte verlofuren moeten opnemen. Deze passage schoot bij de twee uitzendkrachten zo in het verkeerde keelgat dat zij al hun collega's van de misstand op de hoogte stelden. Door het elektronische berichtje raakte de hele organisatie in rep en roer, tot ergernis van het COA. De brief van Start bleek ook nog eens een vergissing. Uitspraak over twee weken. (ANP)