Torhout dit jaar op een plaats

Het Belgische popfestival Torhout/Werchter wordt vanaf dit jaar op één in plaats van twee locaties gehouden. De formule van het 22 jaar geleden opgezette dubbelfestival, dat hetzelfde programma eerst in Torhout en daags erna in Werchter bood, is volgens de organisatie onhoudbaar geworden, omdat artiesten in de drukke periode van zomerfestivals steeds moeilijker voor twee dagen te boeken zijn, of veel geld vragen voor de twee optredens. Een verklaring is volgens organisator Herman Schueremans dat er in Europa meer festivals zijn bijgekomen, die allemaal dezelfde groepen op het programma willen. Het festival zal dit jaar alleen plaatsvinden in Werchter, op 3 en 4 juli, plus een aanloopavond met optredens op de camping op 2 juli. Metallica en R.E.M. zijn bevestigd als headliners. In Torhout zal op 24 juli een kleiner tweedaags festival worden gehouden. De opkomst van het festival was vorig jaar, door het ontbreken van grote publiekstrekkers, enige tienduizenden minder bezoekers dan vorige jaren.