Springdance opent met Portugezen

Het tweejaarlijkse Springdance Festival opent dit jaar met Le sacre du printemps, uitgevoerd door het Portugese gezelschap Companhia Nacional de Bailado. Het modernistische ballet van schilder Nicholas Roerich, componist Igor Stravinsky en choreograaf Vaslav Nijinski werd in 1913 voor het eerst uitgevoerd door Les Ballets Russes. De voorstelling gaat gepaard met een tentoonstelling, een workshop en lezingen.

Wat de 20ste-eeuwse dansgeschiedenis betreft, besteedt het festival aandacht aan de Amerikaanse avantgarde van de jaren zestig en zeventig. Van de Amerikaanse choreografe Trisha Brown, ooit lid van het befaamde Judson Church-collectief staat recent werk op het programma, naast heropvoeringen van werken van Yvonne Rainer en Steve Paxton. Eigentijds werk is er te zien van Hans Tuerlings, Anouk van Dijk en Falk Richter en van de hier onbekende Noor Ingun Bjorsgaard en de Amerikaan John Jasperse.

Artistiek leider Guy Gypens, tevens werkzaam bij Rosas van de Belgische choreografe Anne Teresa de Keersmaeker, heeft ook dit gezelschap uitgenodigd. De Keersmaeker maakt een solo voor Elisabeth Corbett. De Keersmaekers recentste productie Drumming wordt uitgevoerd door Companhia Nacional de Balaido. Het Springdance Festival begint op 13 april en duurt twee weken.