Sportfederaties achter Samaranch

De vereniging van internationale federaties van olympische zomersporten (ASOIF) heeft haar vertrouwen uitgesproken in voorzitter Juan Antonio Samaranch van het Internationale Olympische Comité. In een vergadering in Rome onder leiding van Primo Nebiolo, de voorzitter dan de internationale atletiekfederatie, stelde de ASOIF een steunbetuiging aan Samaranch op.

,,Wij zijn ervan overtuigd dat Samaranch voldoende in zijn mars heeft om het IOC-schip door het huidige onrustige vaarwater te laveren'', luidde de verklaring die de ASOIF na afloop uitgaf. ,,In een tijd dat krachtdadigheid, gezond verstand en vastbeslotenheid worden verlangd, is het noodzakelijk het geloof in de olympische beweging te versterken. De ervaring en het leiderschap van Samaranch staan niet ter discussie.'' Er waren vertegenwoordigers van 28 federaties.

De secretaris van het Chileense olympische comité, Cristian Rodriguez, heeft gisteren zijn functie neergelegd. Hij nam het besluit wegens zijn betrokkenheid bij het corruptieschandaal rond de aanwijzing van de Amerikaanse stad Salt Lake City als gastheer van de Winterspelen van 2002.

Rodriguez wordt ervan beschuldigd als tussenpersoon gefungeerd te hebben bij de betaling van ruim 40.000 gulden door het wervingscomité van Salt Lake City aan Sergio Santander, voormalig voorzitter van het Chileense olympische comité.

Het International Olympisch Comite heeft elf reacties gekregen op een vragenlijst over corruptie. De antwoorden worden de komende weken vertrouwelijk behandeld.

Voorzitter Samaranch van het IOC heeft de vragenlijst naar 22 Olympische bonden gestuurd. Ook de organisaties van Spelen in Atalanta, Nagano, Sydney, Salt Lake City en Athene werden aangeschreven. In de brief stelde Samaranch vragen over eventuele omkoping. (DPA/Reuters)