Shell wil in chemie Iran participeren

De Koninklijke/ Shell Groep is geïnteresseerd om in de ontwikkeling van de petro-chemische industrie in Iran een actieve rol te spelen, nu die sector door de regering wordt opengesteld voor buitenlandse particuliere investeringen. ,,De particuliere sector gaat een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van de Iraanse petro-chemische industrie'', verklaarde de vice-president van Shell voor Azië en het Midden-Oosten, George Lefroy, gisteren in een communiqué.

Lefroy zei dat Shell al actief is in de chemische sector in Saoedi-Arabië en nu vergelijkbare mogelijkheden verkent voor participatie in de ontwikkeling in Iran. ,,De Iraanse regering heeft voorstellen goedgekeurd om de chemische industrie eerste prioriteit te geven in haar vijfjarenplan voor de industriële ontwikkeling.''

Volgens Lefroy maken de contacten die Shell met de Iraanse regering heeft gelegd, deel uit van voorbereidingen voor een internationale conferentie voor de petro-chemische sector die op 19 en 20 april in Teheran wordt gehouden.

Shell is ook bezig met plannen om in het Iraanse deel van de Golf projecten voor gaswinning op te zetten, gecombineerd met een pijpleiding die dwars door het land moet worden aangelegd voor transport van aardgas naar Pakistan. In december tekende het concern en het Britse bedrijf Lasmo een contract met de Iraniërs voor olie- en gasexploratie op het Iraanse deel van de Kaspische Zee, Met een investering van 19,8 miljoen dollar blijven de twee bedrijven onder de grens van de Amerikaanse sanctiewet tegen Iran. Na 20 jaar afwezigheid, als gevolg van de nationalisatie van zijn belangen in de jaren '70, keert Shell hiermee weer terug naar Iran. (AFP)