Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage uit Kosovo over de toekomstverwachtingen van de Serviërs en Albanezen. Voorts de uitslag van een enquête naar de uitspraak van rabbijn Evers dat de parlementaire enquête naar de Bijlmerramp antisemitische gevoelens uitlokt. Ned.2, 18.15-18.43u.

Het blauwe licht. Gesprek met o.a. de eindredacteur van Netwerk Maria Henneman en de onlangs bij De Balie vertrokken directeur Chris Keulemans over journalisten en filmmakers die toegeven fouten te hebben gemaakt. Iets wat op de televisie een zeldzaamheid is. Ned.3, 20.00-20.30u.

Netwerk. Reportage over het Vlaamse dorp Mellery waar Nederland massaal giftig afval heeft gedumpt en waar eenderde van de inwoners gezondheidsklachten heeft. Ned.1, 20.31-21.06u.

Nova. O.a. gesprek met de inmiddels teruggekeerde Nederlandse advocaten van PKK-leider Öcalan die Turkije niet in mogen. Tevens een enquête naar de belangstelling voor de verkiezingen van de Provinciale Staten op 3 maart en een reportage over bijbanen van Statenleden. Ned.3, 22.30-23.00u.

DOCUMENTAIRES

Tomorrow's world. O.a. de laatste ontwikkelingen bij kunstmatige inseminatie en een robot voor de bestrijding van chemische branden. BBC1, 20.30-21.00u.

Dossier weerwerk. Geruïneerde uitvinder ir. Sibold Tamminga bedacht in de jaren tachtig een ontwerp voor een milieuvriendelijke prefab mestsilo. Hij ging in zee met een betonproductiebedrijf maar het bedrijf stopte de samenwerking omdat er geen markt zou zijn. Groot was zijn verbazing toen hij het ontwerp daarna in advertenties terugzag. Al acht jaar probeert hij aan te tonen dat de mestsilo zijn ontwerp is. Eén dezer dagen doet de rechter uitspraak. Ned.3, 21.00-21.24u.

Kaap de Goede Hoop. Portretten van o.a. ir. Monique Sommer die apparaten `mensvriendelijker' wil maken, van een klaslokaal in Enschede en van de gehandicapte Betty van Dam die na diverse tegenslagen haar leven nieuwe zin gaf. Ned.3, 21.24-21.51u.

Modern times. Kijkje achter de schermen bij het beroemde wassenbeeldenmuseum Madame Tussaud in Londen. BBC2, 22.00-22.50u.

Kaiserdämmerung – 9. November 1918. Over de periode waarin er een einde kwam aan het Duitse keizerrijk. In de nacht van 9 november 1918 besloot de laatste keizer, Wilhelm II, te vluchten voor de revolutie en ging naar Nederland. Duitsl.2, 22.15-23.00u.

Het derde oog: De andere sekse. Hoe kan een vrouw tegenwoordig haar biologische moederrol combineren met een maatschappelijke carrière? Afl.: Het dilemma van het moederschap. Belg.2, 22.45-23.40u.

Blood on the carpet. Slot van een serie over recente veldslagen in de zakenwereld. De Countryside Alliance en de strijd tegen de vossenjacht. Afl.: In for the kill. BBC2, 22.50-23.30u.

Der Topagent. Werner Mauss, de inmiddels 58-jarige detective en spion, is een van de schimmigste figuren uit de naoorlogse Duitse geschiedenis. Het lukte hem om jarenlang niets van zichzelf in de openbaarheid te brengen, inclusief foto's en films. De grenzen tussen gerechtelijke vervolging en privé-zaken waren altijd vaag. Zijn hulp werd ingeroepen op het moment dat geheime diensten, overheidsinstanties en verzekeringsmaatschappijen niet meer verder kwamen. Duitsl.1, 23.00-0.15u.

MUZIEK

Loladamusica. Gesprek met broer en zus Gert en Sarah Bettens van K's Choice over hun roots, nieuwe tour en toekomst van de band. Ook beelden uit hun concert op 11 januari in Nighttown in Rotterdam. Ned.3, 23.20-0.15u.

KUNST

C land. Over de schoonheid van het parkeren en de worsteling van architecten en opdrachtgevers met onze vierwielers. Geen bouwplan zonder de onvermijdelijke vraag: wat doen we met het parkeren? Onder de grond, in de voortuin of toch maar een verantwoorde garage. Ned.3, 20.30-21.00u.

FILM

Escape from Sobibor (Jack Gold, 1987, Engeland/VS). Met een Golden Globe bekroonde televisiefilm over de historische ontsnapping van 300 gevangenen uit het Duitse vernietigingskamp in Polen. Rutger Hauer kreeg eveneens een Golden Globe, voor zijn rol van Russische luitenant. Ook met Alan Arkin. SBS6, 20.30-22.45u., onderbroken door reclame.

Il postino (Michael Radford, 1995, Italië/Frankrijk). Zie Film-vooraf. Belg.2, 20.55-22.45u.

Beverly Hills Cop III (John Landis, 1994, VS). Tweede vervolgfilm is wederom een wazig doorslagje van het origineel. Schaapachtig scenario laat onconventionele rechercheur Eddie Murphy speuren naar moordenaar in pretpark. Langdradig familievertier met nogal wat geweld. BBC1, 21.00-21.50u. & 22.30-23.15u.

Sun Valley Serenade (Bruce Humberstone, 1941, VS). Eenvoudige musical met de band van Glenn Miller in een wintersportplaats. Orkestmanager Milton Berle ontfermt er zich over een Noorse oorlogsvluchteling. Ook met `It Happened in Sun Valley' en `Chattanooga Choo-Choo'. Duitsl.2, 1.15-2.40u., nagesynchroniseerd.

The Idolmaker (Taylor Hackford, 1980, VS). Schijnbaar realistisch, onzorgvuldig roze portret van de popindustrie en het creëren van hypes. Naar producent van Frankie Avalon en Fabian gemodelleerde promotor weet, eind jaren vijftig, twee middelmatige talenten een afgodstatus te bezorgen. Met Ray Sharkey. BBC1, 1.35-3.35u.

Der Mann im Strom (Eugen York, 1958, West-Duitsland). Melodrama naar roman van Siegfried Lenz, met Hans Albers als zestige-jarige Hamburgse duiker die zich jonger voordoet om aan werk te komen. Morgen, Duitsl.2, 9.03-10.35u., zwart-wit.

The Dancing Masters (Malcolm St. Clair, 1943, VS). Op routine drijvende komedie waarin Laurel en Hardy een dansschool leiden. Morgen, SBS6, 13.15-14.20u., zw., met reclame.