Regering dringt aan op eerlijk proces

Het kabinet heeft er bij de Turkse regering op aangedrongen de gisteren gearresteerde Koerdische leider Öcalan een eerlijk proces te geven. Een Kamermeerderheid heeft zich uitgesproken tegen een doodvonnis.

In een verklaring die het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren namens het kabinet deed uitgaan, staat dat Nederland er bij de Turkse regering op aandringt ,,een rechtsgang in overeenstemming met Europese normen'' te houden. ,,Turkije is partij bij een aantal belangrijke verdragen op dit terrein en is gecommitteerd aan het garanderen van een zorgvuldige en onafhankelijke rechtsgang'', aldus de verklaring.

De verklaring heeft vannacht een belangrijke rol gespeeld bij het oplossen van de bezetting van de Griekse residentie in Den Haag door Koerdische activisten. De Turkse ambassadeur in Nederland heeft op uitnodiging van Buitenlandse Zaken de verklaring in ontvangst genomen en zal volgens het ministerie ,,volgens de gebruikelijk diplomatieke kanalen'' een afschrift sturen aan de Turkse regering.

Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) liet vanochtend via Radio 1 weten het te betreuren dat de Griekse overheid ,,zonder het algemeen bekend te laten worden'' niet heeft laten weten dat Öcalan in de Griekse ambassade in Kenia zat. Volgens Van Aartsen had de Haagse politie beter kunnen anticiperen op de bezetting van de Griekse residentie gisteren als Nederland had geweten dat de Koerden van Öcalans verblijf in een Griekse ambassade op de hoogte waren.

Een meerderheid van CDA, PvdA en D66 heeft zich uitgesproken voor ,,zware politieke druk'' op Turkije om te voorkomen dat Öcalan geëxecuteerd zal worden. CDA-woordvoerder Van de Camp: ,,Het risico van een doodstraf zit erin''. D66-woordvoerder De Graaf sprak van een ,,zeer grote spanning'' op de relatie tussen Nederland en Turkije mocht het tot een executie komen.

De VVD vond het gisteren nog te vroeg om extra druk op de Turkse regering uit te oefenen. ,,Laten wij eerst de rechtsgang in Turkije afwachten'', zo liet woordvoerder Weisglas van de VVD aan het ANP weten.