Politie stopt mijnwerkers in Roemenië

De Roemeense oproerpolitie is er vannacht in geslaagd de vijfduizend mijnwerkers die vanuit de Jiu-vallei optrokken naar Boekarest, tot staan te brengen. Hun leider, Miron Cozma, werd kort daarop gearresteerd.

De mijnwerkers gingen gisteren op weg naar Boekarest om hun woede te uiten over de veroordeling van Miron Cozma door het Hooggerechtshof, maandag. Hij kreeg achttien jaar celstraf wegens zijn aandeel aan de mars van de mijnwerkers naar Boekarest in 1991.

De mijnwerkers trokken gisteren via Târgu Jiu naar Craiova. Een directe route van Târgu Jiu naar Boekarest lieten ze links liggen, omdat die door de Karpaten leidt. Wegversperringen van de politie, in de vorm van op de weg geplaatste bussen, vrachtwagens en bulldozers, werden ofwel door de mijnwerkers ofwel – onder bedreiging – door de politie zelf opgeruimd.

Een contingent van tweeduizend man oproerpolitie bracht de `zwartsmoelen' – zoals de kompels in de volksmond heten – uiteindelijk tot staan toen ze oostelijk van Craiova in het dorp Stoenesti, aan de rivier de Olt, aankwamen. Daar had de politie een strijdmacht opgesteld op de oostelijke oever van de Olt. Ze bestookte de mijnwerkers op de westelijke oever met rubberkogels en traangas. De kompels antwoordden met traangasgranaten die ze bij hun vorige mars op Boekarest, in januari, op de politie hadden buitgemaakt. Rond duizend met stokken, bijlen en kettingen bewapende mijnwerkers trokken naar de brug om de rivier over te steken en raakten slaags met de politie. Uiteindelijk slaagde de oproerpolitie erin de mijnwerkers ook in de rug aan te vallen, de banden van hun voertuigen lek te steken, hen uiteen te drijven en tweehonderd van hen in de velden rond Stoenesti te arresteren. Later werd Miron Cozma in de stad Slatina in de kraag gevat. Hij had, zo zei later minister van Defensie Babiuc, ,,als een lafaard zijn eigen mensen in de steek gelaten''. Bij de gevechten raakten 35 politiemannen gewond, van wie vier ernstig.

De mars van de mijnwerkers was eerder gisteren door de regering bestempeld als ,,een daad van terrorisme''. Cozma werd formeel tot gezocht misdadiger bestempeld en gewaarschuwd dat hij vijftien jaar gevangenisstraf extra kon krijgen als hij zich niet zou melden. De mijnwerkers werden gewaarschuwd dat ze strafbaar waren wegens het helpen van een crimineel. (Reuters, AP, AFP)