Onder pseudoniem verliefd

Zes jaar geleden maakte Nora Ephron, Tom Hanks en Meg Ryan de romantische komedie Sleepless in Seattle en gelijk hebben ze dat ze hun succes van destijds nog eens wilden herhalen. Ze maakten You've Got Mail. De set-up van de film lijkt modern. Twee mensen worden, onder pseudoniem, verliefd op elkaar via e-mail. Ze weten niets over elkaars dagelijks leven, maar wel over hun voorliefdes. NY152 houdt van de geur van vers geslepen potloden, Shopgirl van Jane Austen en beiden houden van New York, vooral van de Upper West Side. Daar drijft Kathleen Kelly haar gezellige kinderboekenwinkel en daar opent Joe Fox een filiaal van Fox Books, een grote, op Barnes & Noble geïnspireerde keten, die de mensen behalve lage prijzen ook nog eens cappuccino geeft. In die hoedanigheid haten de tortelduifjes elkaar.

De naam van Kelly's kinderboekenwinkel verraadt de inspiratie voor You've Got Mail. Hij heet The Shop Around the Corner, net als de film uit 1940 van Ernst Lubitsch. In die film maken James Stewart en Margaret Sullavan elkaar anoniem het hof als penvrienden. Voor regisseur Ephron is e-mail dus niet iets nieuws onder de zon; alles wat daarmee kan, kon ook al per brief. Van andere Internetdiensten maakt het toekomstige paar geen gebruik.

You've Got Mail lijkt nog meer op The Shop Around the Corner dan Sleepless in Seattle op An Affair to Remember. Zou het steeds moeilijker worden om romantisch te zijn zonder de tussenkomst van klassiek Hollywood? In Ephrons herinnering is trouwens het hele verleden Hollywood geworden. Als Kelly moppert op de stoute Fox die met zijn discountketen alle zelfstandige boekhandels wegconcurreert diept haar assistent Birdie (Jean Stapleton, Edith uit All in the Family) uit haar geheugen een oude affaire met generaal Franco op. Tja, in de liefde is alles geoorloofd.

You've Got Mail is lang niet zo'n fijn flanellen nachtjaponnetje als Sleepless in Seattle. Het blijft een beetje kil tussen de schouderbladen en o wat duurt het lang tot ze elkaar krijgen. De huidige partner van Hanks personage, een hysterische uitgeefster gespeeld door Parker Posey, is ook nog eens leuker dan Ryans te oud geworden wichtje Kelly. De vonk die oversprong tussen An Affair to Remember en Sleepless in Seattle blijft tussen You've Got Mail en The Shop Around the Corner achterwege.

You've Got Mail. Regie: Nora Ephron. Met: Tom Hanks, Meg Ryan, Parker Posey, Greg Kinnear, Jean Stapleton, Dave Chapelle, Steve Zahn. In: 77 theaters.

    • Bianca Stigter