Noord-Ierse assemblee stemt voor nieuw bestuur

De Noord-Ierse assemblee heeft gisteren een blauwdruk goedgekeurd voor een nieuw bestuur met uitgebreide eigen zeggenschap over de provincie. Het plan, opgesteld door aankomend premier David Trimble en vice-premier Seamus Mallon, regelt de formele overdracht per 10 maart van bevoegdheden door het Britse parlement in Londen aan dat van Noord-Ierland in Belfast. De assemblee keurde het plan met 77 tegen 29 stemmen goed na een fel debat van twee dagen.

Zoals verwacht stemden katholieken en niet-sektarische assembleeleden vóór en protestantse hardliners tegen. Tegen de verwachting in kreeg Trimble alsnog steun van precies de helft van de 58 pro-Britse protestanten. Twee dissidenten in zijn Ulster Unionist Party hadden eerder aangekondigd met de oppositie mee te zullen stemmen. Daardoor zou Trimble de meerderheid in het protestantse deel van de assemblee hebben verspeeld. Eén dissident veranderde gisteren op het laatst alsnog van gedachten.

Premier Trimble zei ,,blij'' te zijn met de uitslag, maar herhaalde zijn standpunt dat de nieuwe Noord-Ierse `regering' niet met haar werk kan beginnen zolang paramilitaire groepen die banden met de politieke partijen onderhouden hun wapens niet inleveren. ,,De bal ligt nu bij de paramilitairen'', aldus Trimble. ,,Ze hebben tussen nu en 10 maart om een daad te stellen.''

Gerry Adams, leider van Sinn Féin, de politieke vleugel van het verboden Ierse Republikeinse Leger, sprak van een ,,historische uitslag'' en zei opnieuw dat Trimble niet het recht heeft zijn partij haar twee ministersposten in de nieuwe twaalfkoppige regering te onthouden, omdat het Goede Vrijdag-akkoord ontwapening niet als noodzakelijke voorwaarde noemt om de regering van start te laten gaan.

Adams riep Trimble op om de ontwapeningskwestie te beschouwen als ,,een doel van het proces'' en niet als ,,obstakel voor vooruitgang''. Ook zei hij dat IRA-commandanten niet bereid zijn opgeslagen wapens in te leveren. Bij een inval in een katholiek deel van Belfast vond de politie gisteren een groot aantal wapens. Het zou gaan om de grootste vondst van de laatste twee jaar.

De Ierse en Britse premiers, Ahern en Blair, voerden de druk op Adams gisteren verder op. Blair sprak met Adams in Londen en Ahern herhaalde in Dublin zijn omstreden uitspraken van het afgelopen weekeinde dat de ontwapeningskwestie geregeld moet zijn alvorens de regering kan beginnen. David Trimble houdt vandaag afzonderlijke gesprekken met Blair en Adams in een poging om de impasse over de ontwapening te doorbreken.

De stemming maakt de weg vrij voor het opzetten van tien `ministeries' en zes bestuurslichamen waarin tevens vertegenwoordigers van de Ierse Republiek en van het Verenigd Koninkrijk zitten, die zich bezighouden met grensoverschrijdende kwesties.