Mensen zoals jij en ik

Wat nu eigenlijk de bedoeling is van RTL4's nieuwe reality soap Voorplecht is volkomen onduidelijk. Het is, zowel volgens de regisseur, als de omroep, als de deelnemende families, een portret van een doorsnee straat met doorsnee mensen die doen wat ieder ander doorsnee Nederlands gezin tijdens het weekeinde doet: ontbijten, tuinieren, sporten, naar een museum, gezellig een biertje drinken.

Geen intriges dus, die bij een `normale' soap juist voor de aanstrekkingskracht zorgen, geen conflicten of stress die de andere reality (documentaire-achtige) soaps over Schiphol, warenhuis Selfridges of pretpark Walibi juist spannend maakten, geen uitzonderlijke personages waar je de volgende dag op het werk over kunt praten. Nee, drie hele normale gezinnen in een Amstelveense nieuwbouwwijk: net je eigen buren.

De familie Jansen, de familie Barnes, en de familie Janzee. Ze wonen sinds 1985 in de Amstelveense straat Voorplecht. Zoals veel andere gezinnen in nieuwbouwwijken was de wijk leeg toen ze kwamen, waren de kinderen klein en ontstonden er daardoor hechte contacten.

Veertien jaar later klikt het nog steeds. De buren barbecuen samen, lopen bij elkaar naar binnen en gaan - en dat is uitzonderlijk - regelmatig samen in het weekeinde op stap en zelfs samen met vakantie. Jenny Barnes: ,,Ik zei wel eens gekscherend, iemand moet eens een documentaire over ons maken. Er gebeuren hier altijd gekke en spontane dingen.''

Met die gekke en spontane dingen valt het in Voorplecht helaas een beetje mee. De cameraploegen volgden de buren van vrijdagavond tot zondagavond en registreerden alles wat zij hun weekeinde deden (en zullen dat nog minimaal acht weekeinden volhouden). Volgens de uitleg van regisseur Bert-Jan van Goor van Tenfold Productions gaan vader en dochter Janzee in de eerste aflevering op zoek naar een Oldtimer, brengt de cameraploeg zoontje Barnes naar zijn voetbalwedstrijd en gaan moeder en dochter Janzee met buurman Jansen naar een tentoonstelling. Van Goor filmde verder hoe moeder Janzee ziek in bed ligt en hoe vader Jansen en moeder Barnes in stamkroeg Rooie Neelis een borrel drinken.

Het concept van Voorplecht doet enigzins denken aan de MTV's baanbrekende en vaak geïmiteerde Real World, waarin zes totaal onbekende jongeren in één huis werden gestopt, en vervolgens zes maanden lang werden gefilmd. De kracht van Real World lag echter ook in het gegeven dat de zes elkaar nog nooit ontmoet hadden, andere levenstijlen hadden en er haat-liefde verhoudingen ontstonden.

Maar een knallende ruzie of spannende verhoudingen kunnen we niet verwachten bij Voorplecht, menen de regisseur en de verschillende familieleden. Jenny Barnes; ,,Niemand heeft bij ons ook maar een ochtendhumeur.'' Van Goor: ,,Ze gaan heel leuk met elkaar om.''

De aantrekkingskracht van Voorplecht is volgens regisseur Van Goor de `herkenning' voor de kijkers en het feit dat de kijker zich zal afvragen of zijn eigen buren `ook zo gezellig zijn'. ,,De schoonheid van de serie is, dat ze in hun doen en laten net zo zijn als jij en ik.'' Maar wil de doorsnee televisiekijker ook zien hoe jij en ik ons weekeinde doorbrengen?

Voorplecht, RTL4, 22.15-23.00u.

    • Titia Ketelaar