Makelaars in voetbal richten vakbond op

Uit onvrede over het uitblijven van een CAO in het betaalde voetbal hebben vier managementbureaus gisteren onder de naam ProProf een eigen spelersvakbond opgericht. In de tegenhanger van de al bestaande vakbeweging voor contractspelers VVCS werken vier makelaarsbureaus samen: Sport Promotion (Rob Jansen), Pro Athlete Sport Management (Sigi Lens), Kees Ploegsma Management (Kees Ploegsma) en World Soccer Consult (Ton van Dalen, Henk van Ginkel en Bob Maaskant).

ProProf wil net als de VVCS met sociale partners, zoals de werkgeversorganisatie FBO, onderhandelen over een voetbal-CAO. Deze is noodzakelijk vanwege de flexwet, die vorig jaar mei door de Eerste Kamer is aangenomen. Volgens de wet kunnen profvoetballers na een dienstverband van drie jaar of na hun derde contract met een opzegtermijn van een maand zonder afkoopsom naar een andere club vertrekken.

Alleen een CAO kan het Nederlands voetbal voor de rampzalige gevolgen van de flexwet behoeden. VVCS en FBO zijn er nog steeds niet in geslaagd een voetbal-CAO tot stand te brengen. Volgens ProProf is dat de schuld van de VVCS. De vereniging van contractspelers zou zich te zakelijk opstellen.

Zo eist de VVCS een werkgeversbijdrage van 1 miljoen gulden en wil het een maatschappelijk fonds oprichten waarin clubs jaarlijks ten minste 1,5 miljoen gulden moeten doneren. Ook zouden clubs 1/37ste deel van de televisie-inkomsten op de bankrekening van de VVCS moeten overmaken. ProProf denkt de belangen van de betaald voetballers beter te kunnen behartigen.

Th. van Seggelen, voorzitter van de VVCS, noemt de nieuw opgerichte spelersvakbond ,,ridicuul en te belachelijk voor woorden''. ,,Eigenlijk zou ik er niet serieus op in moeten gaan'', reageert hij. ,,Hoe kunnen makelaars nu een vakbond oprichten? Ik vergelijk het maar met Bouterse die een anti-drugsbrigade gaat opstarten. Makelaars zijn absoluut niet gebaat bij een voetbal-CAO. Zij willen alleen maar nog meer geld verdienen.''

Zaterdag vergaderen clubs uit het betaalde voetbal over standpunten van de VVCS in de voetbal-CAO. Volgens Van Seggelen wil ProProf ,,alleen maar stemming maken''. ,,Alle bedragen die de VVCS eist, komen de voetballerij ten goede. Dat is al 35 jaar zo. Maar de heren makelaars vinden het kennelijk nodig de VVCS dwars te zitten. Al zal dat weinig resultaat opleveren. Clubmensen en voetballers beschikken allemaal over gezond verstand. Wij behartigen de belangen van 850 spelers en die stappen echt niet over naar een voetbalvakbond die door makelaars wordt geleid.''

ProProf behartigt de belangen van ruim tweehonderd voetballers, onder wie vele internationals. De nieuwe bond gaat zich alleen bezighouden met het behartigen van collectieve zaken. De individuele spelersbegeleiding blijft in handen van de huidige vertegenwoordigers van de spelers.

Advocaat Eric Vilé heeft de Spaanse voetbalbond ingeschakeld om Ferdi Vierklau weg te krijgen bij Tenerife. De verdediger is in conflict met zijn Spaanse werkgever, omdat deze hem naar eigen zeggen weigert uit te betalen. ,,Mijn cliënt heeft een enorm hoge vordering lopen'', aldus Vilé. ,,Daarbij mag hij de club slechts verlaten tegen een onmogelijk hoge vergoedingssom.''

Die som bedraagt volgens zaakwaarnemer Henk van Ginkel meer dan zestien miljoen gulden. ,,En die is dus helemaal niet aan de orde. Wie niet betaalt, mag naar mijn mening helemaal geen geld vragen.'' Na overleg met Tenerife brengt de Spaanse bond verslag uit aan de FIFA die vervolgens uitspraak doet in het conflict.