Lusteloze beurs verliest procent

Op de Amsterdamse effectenbeurs was het vanmorgen opnieuw erg rustig. Beleggers zijn in afwachting van jaarcijfers van grote bedrijven en ander nieuws. Bij het uitblijven daarvan werd vanmorgen op kleine schaal aandelen verkocht. Het AEX-koersgemiddelde van belangrijkste fondsen noteerde rond het middaguur dan ook een verlies van 7,98 punten op 514,86 punten.

,,Een absolute kopersstaking'', zo omschreef een handelaar de stemming op de beurs. ,,Het is geen vlees en geen vis. Gaan we richting de 500 punten of daaronder of juist naar de 545?''

Verkopers waren er vooral ook onder de Aegon-aandeelhouders. Beleggers die graag de AEX volgen wilden van hun aandelen-Aegon af, omdat volgende week een herschikking van de AEX plaatsheeft. Aegon gaat dan minder zwaar wegen in de index (10 procent in plaats van 15,8 procent), zo legde vanmorgen een handelaar uit. ,,Sommige beleggers vinden dat ze dan in verhouding te veel Aegon in hun portefeuille hebben. Die verkopen nu alvast.'' Rond het middaguur noteerde het fonds 1,95 euro lager op 85,50 euro.

KPN Telecom ging in de lusteloze markt iets naar beneden, na een snelle spurt omhoog de laatste dagen. Het verloor 0,70 euro op 45,70 euro. Het telecomconcern had te maken met een opeenstapeling van – voor beleggers – negatief nieuws. Concurrent Enertel spant een kort geding aan tegen de voormalige monopolist. Verder maakte KPN woensdagochtend bekend dat de tarieven voor mobiel bellen zonder abonnement (de zogenoemde prepaidkaarten) met 30 tot 35 procent omlaag gaan. ,,Dan verdien je dus minder'', licht een handelaar toe.

KLM liet 0,25 euro liggen op 25,15. Het nieuws dat de luchtvaartmaatschappij een flinke boekwinst maakte op de verkoop van een belang in het telecommunicatiebedrijf Equant van de gezamenlijke luchtvaartbedrijven bekoorde beleggers nauwelijks. Philips ging in de week na de presentatie van slechte jaarcijfers 0,45 euro omlaag tot 61,05. Hagemeyer, tot slot, moest nog 0,15 euro prijsgeven op 31,95.

Tot de weinige positieve uitzonderingen onder de beursfondsen behoorde vanmorgen de TNT Post Groep (0,25 euro winst op 29,60). Ook uitgever Elsevier en Océ wisten tegen de trend in een kleine winst te boeken. Het Limburgse print- en kopieerconcern maakt morgen jaarcijfers bekend over 1998.