`Koerden zijn broeders'

Turken in Nederland hebben de gevangenneming van Öcalan niet uitbundig gevierd, in tegenstelling tot in Turkije. ,,Laten ze het maar in Turkije regelen.''

De slager schudt resoluut het hoofd. Nee, hij heeft geen zin om te reageren op de arrestatie van de Koerdische leider Abdullah Öcalan door de Turkse overheid. Hij kijkt een beetje moeilijk. Hij is blij, zegt hij, dat Öcalan nu vastzit, maar verder wil hij liever niets zeggen. ,,Ik weet niet wat er verder zal gaan gebeuren.''

In de Turkse levensmiddelenzaak-annex-slagerij in het Arnhemse Spijkerkwartier zijn de reacties op de aanhouding van Öcalan terughoudend, zoals ze dat voor het merendeel elders in de wijk ook zijn.

De meeste Turken willen niets zeggen, en als ze wat zeggen, dan het liefst zo min mogelijk. De slagersjongen, die zijn naam niet wil zeggen, hoopt dat Öcalan door de rechtbank in Istanbul wordt veroordeeld, zo zegt hij na enig aandringen. Tot de doodstraf? ,,Dat weet ik niet, dat is iets dat de rechtbank in Turkije moet uitmaken. Als er maar wel een goed proces komt, de man heeft veel mensen gedood.''

In het Spijkerkwartier en omgeving wonen zowel veel Turken als Koerden. Er is een groot aantal winkels, coffeeshops en horecagelegenheden waar Turkse mannen een deel van de dag doorbrengen. Zoals in snackbar Babylonië, waar C. Yazilitas druk in de weer is met het frituurvet. Aan een van de tafeltjes zitten twee mannen thee te drinken. Yazilitas is, anders dan veel van zijn landgenoten, duidelijk: Öcalan is een terrorist die door de rechtbank in Turkije ter dood moet worden veroordeeld. ,,Het heeft al veel te lang geduurd voor die man is opgepakt. Dat had al veel eerder moeten gebeuren. Hij heeft de vriendschap tussen de Turken en de Koerden kapotgemaakt.''

Yazilitas verwacht overigens niet dat de doodstraf ook daadwerkelijk zal worden uitgesproken. ,,Het zal wel levenslang worden. Om iemand de doodstraf te geven moeten alle 550 leden van het Turkse parlement er voor zijn. En die kans is erg klein.'' De Turkse snackbarhouder gelooft niet zo in de strijd die de Koerden voeren voor een eigen land. ,,Heel veel Koerden willen gewoon in Turkije blijven wonen. Het zijn onze broeders. En mensen als Öcalan maken die broederschap kapot.''

Anderen delen die mening. ,,Wij maken geen onderscheid tussen Turken en Koerden. Voor ons is iedereen gelijk'', zegt een Turkse man van middelbare leeftijd. Ook hij wil zijn naam niet zeggen. ,,Hij krijgt de doodstraf, komt in een cel te zitten en wordt als politiek gevangene over een paar jaar vrijgelaten als er weer een nieuwe regering komt. Zo gaat dat.''

Terwijl het gisteren in Den Haag tot rellen kwam, merkt een van de Turken in het Arnhemse Spijkerkwartier dáár niets van oplopende spanningen tussen de Turken en Koerden. Yazilitas heeft daar wel een verklaring voor: ,,Ze zijn niet meer zo fanatiek als vroeger. De meesten zijn een stuk rustiger geworden. Een klein groepje zorgt nog voor onrust.''

Ook de slagersjongen verwacht niet dat het in Arnhem tot ongeregeldheden zal komen tussen Turken en Koerden. ,,Wij kennen elkaar hier, er zijn hier veel vriendschappen tussen Turken en Koerden. Er wordt ook helemaal niet zoveel over gesproken. De meeste mensen houden hun mening liever voor zich. En dat is ook het beste. Laten ze het in Turkije maar regelen.''

    • André Ritsema