Italiaanse rechtbank ondervraagt zes renners

De rechtbank van Bologna heeft gistermiddag na afloop van de Italiaanse openingswedstrijd Trofeo Laigueglia zes wielrenners laten oppakken voor verhoor. De ondervraagde coureurs – Merckx, Tonkov, Gotti, Bortolami, Bertolini en Savodelli – worden in verband gebracht met het grootschalig juridisch onderzoek naar de werkwijze van de Italiaanse sportarts Ferrari.

De zes renners zijn gisteravond weer vrijgelaten, nadat ze hadden toegestemd om in een later stadium als getuige op te treden in de zaak-Ferrari. Onderzoeksrechter Spinosa verdenkt Ferrari van een centrale rol bij de grootscheepse handel in doping en het grootschalige gebruik daarvan. Ferrari staat bekend als leerling van de omstreden Italiaanse professor Conconi, die als grondlegger wordt beschouwd van de moderne medische sportwetenschap.

Ook de naam van de Italiaan Cipollini staat op een lijst met verdachten van Ferrari die door de Italiaanse onderzoeksrechter is onderschept. Cipollini verscheen gisteren niet aan de start in Italië. Volgens de Belgische manager Lefevere van de Italiaanse sponsor Mapei werden zijn renners Merckx en Tonkov slechts gevraagd een getuigenverklaring af te leggen tegen Ferrari.

Lefevere was niettemin woedend over de onverwachte ondervraging. ,,Alleen gefrustreerde pilaarbijters gaan tot een dergelijke actie over. De Italianen zijn zeker en vast grijs van jaloezie geworden, toen hun Franse collega's vorig zoveel publiciteit kregen in de Tour. Waarom hebben ze anders gewacht op de openingsdag van de Italiaanse wielerkalender? Nu wisten ze dat alle camera's op hen gericht waren.''

Ferrari werd in 1994 ontslagen als ploegarts van de Italiaanse formatie Gewiss, nadat hij had toegegeven dat hij zijn renners allerlei middelen liet slikken die niet op de lijst van verboden produkten staan. Verder was hij van mening dat de dopinglijst moest bestaan uit middelen die in de urine opspoorbaar zijn. Het eiwithormoon EPO, dat prestatiebevorderend én levensbedreigend is, staat volgens Ferrari ten onrechte op de dopinglijst.

Deze verklaringen van Ferrari leidden vijf jaar geleden tot grote consternatie. De plotselinge suprematie van Gewiss – met als hoogtepunt de driedubbele overwinning in de Waalse Pijl – kwam in een ander daglicht te staan. De sportieve waarde van de overwinningen van Argentin, Berzin en Furlan werd in 1994 openlijk in twijfel getrokken. Ferrari werd ontslagen als ploegleider maar hij bleef sindsdien actief als individuele begeleider van wielrenners.