Internationale beurzen

LONDEN

Analisten en handelaren noemden de stand van de FTSE-index, de belangrijkste graadmeter van de beurs van Londen, vanochtend door de stijging van de afgelopen weken `enigszins overschat'. Zij verwachten binnen afzienbare tijd een correctie van de FTSE, die vanochtend - ondanks de publicatie van lagere werkloosheidscijfers in Groot-Brittanië - tegen het middaguur 42,3 punten lager noteerde op 6108,6 punten. Het enige fonds dat zich enigszins aan de malaise wist te onttrekken was hypotheekbank Woolwich. De koers ging 4,2 procent omhoog na de aankondiging van het bedrijf dat er dit jaar een extra dividend zal worden uitgekeerd. Van invloed op de FTSE kan vandaag BP Amoco worden, dat met kwartaalcijfers komt. Tot de zwaarst getroffen bedrijven op de Londense beurs behoorden vanochtend Billiton (mijnbouw), Christian Salvesen (logistiek) en Allied Carpets (vloerbedekking).

FRANKFURT

De beurs van Frankfurt bevond zich vanochtend in dalende lijn door de mededeling dat Deutsche Telekom, een fonds dat relatief zwaar meeweegt in de index, een stagnerende groei van de winst verwacht voor dit jaar. Deutsche Telekom moest 2,44 procent inleveren op 36,75 euro. Ook Deutsche Bank viel licht terug ondanks het feit dat Duitslands grootste bank een recordwinst bekendmaakte. Deutsche Bank leverde echter 0,70 euro op de beurskoers in op 48,60 euro.

PARIJS

Eurotunnel was vanochtend een van de weinige stijgers op de effectenbeurs van Parijs, die de winst van gisteren weer volledig zag wegsmelten. De CAC-index stond na het middaguur op 4025,82 punten, een daling van 63,85 punten ten opzichte van de slotkoers van gisteren.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York is gisteren hoger gesloten. De Dow Jones-index van dertig industriële fondsen steeg met 22,14 punten (0,25 procent) tot 9297,03. Beleggers wisten niet goed of ze moesten kopen of verkopen. De Dow stond lang in de plus, sloeg halverwege de middag om, maar eindigde aan het slot toch nog hoger. Maar onzekerheid was troef. Technologiefondsen bepaalden gisteren grotendeels de stemming. Marktspelers speculeerden vooral op de cijfers van Dell en Hewlett-Packard, die na sluiting van de beurs bekend zouden worden gemaakt. Door de negatieve verwachtingen noteerden de aandelenkoersen van deze computerconcerns lager.

Hewlett-Packard haalde de Dow omlaag, Wal-Mart trok de toonaangevende beursgraadmeter weer omhoog. Het detailhandelsconcern maakte gisteren goede vierdekwartaalcijfers bekend. De aandelenkoers sloot daardoor bijna 4 procent hoger. Ook het aandeel van het bankconcern Citi-group deed het met een stijging van 3 procent goed.

TOKIO

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag licht gedaald. De Nikkei-index sloot 73,95 punten lager op 14.158,67 punten. Beleggers besloten hun winst te nemen nadat de toonaangevende beursbarometer de voorgaande drie handelsdagen omhoog was gegaan.