In N-Korea ruim 2 mln hongerdoden

De afgelopen jaren zijn 2,5 tot 3 miljoen Noord-Koreanen, zo'n 10 procent van de bevolking, omgekomen door honger. Dit berichten Zuid-Koreaanse veiligheidsfunctionarissen die zeggen zich te baseren op een intern Noord-Koreaans rapport.

Noord-Korea zou nu 22 miljoen inwoners tellen, tegen 24 miljoen in 1994. Het land kent sinds 1995 groot voedselgebrek, veroorzaakt door onder meer overstromingen en perioden van droogte. Pyongyang ontvangt voedselhulp via het Wereld Voedselprogramma van de VN maar wegens de grote geslotenheid van het land bestaat geen duidelijkheid over het aantal slachtoffers. Schattingen lopen uiteen van enkele honderdduizenden tot ruim 2 miljoen, een cijfer dat eerder is genoemd door een Zuid-Koreaanse boeddhistische organisatie en dat ook in het Noord-Koreaanse rapport zou staan.

Noord-Korea vierde gisteren met groot ceremonieel de 57ste verjaardag van leider Kim Jong-il. Voor de Japanse tv-zender TBS zei de voormalige Noord-Koreaanse partij-ideoloog Hwang Jang-yop over Kim: ,,Dat hij zijn positie weet vast te houden ondanks zijn falende beleid, toont aan dat hij enorme macht heeft en weet hoe hij die moet gebruiken.'' Volgens Hwang, die twee jaar geleden overliep, zijn er wel ,,spontane protestbewegingen'' tegen Kim, maar zijn die krachteloos. ,,Zolang het leger zelf niet in opstand komt tegen Kim, verandert er niets.'' Het leger vormt echter juist de machtsbasis van Kim. Het officiële persbureau KCNA berichtte dat Kim op zijn verjaardag diverse legereenheden bezocht en zei: ,,De kanonnen van de revolutie zijn een garantie voor nationale welvaart en de overwinning van het socialisme.''