Het geluk is een zak met geld

A Simple Plan van Sam Raimi is een thriller, waarin vier moorden en een zelfmoord voorkomen. Het is een psychologische thriller, waarin twee broers, de vrouw van de een en een vriend van de ander ten koste van elkaar gelukkig proberen te worden. Het is een Amerikaanse thriller, want het geluk is een zak geld, die de drie mannen vinden in een in een natuurreservaat neergestort vliegtuig. Het is een symbolische thriller. In het natuurreservaat ligt een dik pak sneeuw en op de boomtakken zitten raven.

Er wordt goed gespeeld in A Simple Plan (Billy Bob Thornton kreeg een Oscarnominatie), er is een strak scenario (Scott B. Smith kreeg ook een Oscarnominatie), maar er is geen charme, geen opstand en geen berusting. Wel is er berekening. Bot laat Sam Raimi, die eerder succes had met horrorfilms als The Evil Dead, de verwachtingen die hij wekt uitkomen, alsof hij soberte maniëreert. Zijn film wordt er saai van. Vlak voor de eigenlijke plot begint, gaan Hank (Bill Paxton) en Jakob (Thornton) een bloemetje leggen op het graf van hun ouders. Uit hun gesprek op het kerkhof blijkt dat Hank er maar een keer per jaar heengaat, zoals afgesproken, maar dat Jakob er vaker komt. Hank heeft een baan en een vrouw en bijna een kind, Jakob is werkeloos, dronken en dom. Het wekt dan ook geen verbazing dat hij het is die uiteindelijk last van zijn geweten krijgt. Maar om de goede smaak niet te schofferen moet vast ook doorzetter Hank boeten. Tot in de lengte der dagen is zijn vrouw (Bridget Fonda) in ieder geval veroordeeld tot het kopen van de aanbiedingen bij de supermarkt. Hij mag ze opeten. Miezerige levens, miezerige catharsis, en, niet noodzakelijk oorzakelijk verbonden, miezerige film.

A Simple Plan. Regie: Sam Raimi. Met: Bill Paxton, Billy Bob Thornton, Bridget Fonda, Brent Briscoe, Becky Ann Baker, Chelcie Ross. In: 12 theaters.

    • Bianca Stigter