EIM: individuele hulp voor werkzoekende

Bijna alle honderdduizend moeilijk vervulbare vacatures in het midden- en kleinbedrijf kunnen binnen een jaar zijn bezet. De veel gebruikte methode om een werkloze te zoeken voor een arbeidsplaats in een bedrijf levert onvoldoende resultaat. Veel beter is op jacht te gaan naar een baan voor een werkzoekende. Dat was de kern van de boodschap die algemeen directeur P. van Hoesel van het Economisch Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (EIM) gisteren gaf op de MKB-beleidsdag.

Centraal in deze aanpak is de rol van de bemiddelaar. Die moet de werkzoekende persoonlijk kennen en ook rechtstreeks in contact staan met de ondernemingen die personeel nodig hebben. De huidige vorm van bemiddeling functioneert vooral niet bij de grootste groep werklozen. Die zijn het zicht op de arbeidsmarkt kwijtgeraakt doordat, ,,ze veertig keer gesolliciteerd hebben, gefrusteerd raakten en vervolgens hun zelfvertrouwen verloren. Die reageren niet meer op een briefje van het arbeidsbureau. De werkloze moet je bijna letterlijk aan de hand naar een bedrijf leiden'', aldus Van Hoesel. Juist in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt zou een individuele aanpak volgens hem een goed kans van slagen hebben. (ANP)