Directeur SNS-dochter ontslagen

Directeur R. van Z. van effectenbank SNS Securities in Den Bosch is alsnog ontslagen. Hij raakte vorig jaar in opspraak bij het omvangrijke beursfraude-onderzoek.

,,Continuering van het dienstverband wordt niet in het belang geacht van betrokkenen'', aldus het persbericht van de bank.

Het ontslag komt onverwacht. De 50-jarige Van Z. werd vorig jaar mei door SNS Reaal op non-actief gesteld na zijn arrestatie in verband met operatie Clickfonds, het omvangrijke onderzoek naar fraude op de Amsterdamse effectenbeurs. Dat gebeurde na overleg met de Stichting Toezicht Effectenverkeer, de toezichthouder op de beurs. Van Z. wordt verdacht van belastingfraude, verduistering en omkoping.

In september maakte SNS Reaal de schorsing van Van Z. weer ongedaan en Van Z. hervatte zijn werk. Volgens bestuurssecretaris W. van Bochove van SNS Reaal was tussen hem en de bank ,,alles weer normaal''.

Hoewel de opheffing van de schorsing geen toestemming van de Stichting Toezicht Effectenverkeer vergde, liet de beurstoezichthouder toen weten dat dit besluit toch met de bank zou worden besproken. De verdenkingen tegen Van Z. gelden nog steeds.

Een zegsman van SNS Bank wil nu niet ingaan op de vraag wat er sinds oktober is veranderd en waarom de bank niet direct in mei afscheid heeft genomen van het hoofd van de effectenbank. De bank wil alleen kwijt dat het onderzoek tegen Van Z. gericht is. Het houdt, aldus de woordvoerder, een enkel verband houdt met SNS Securities.

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie meldt dat het gerechtelijk vooronderzoek naar Van Z. nog loopt.

De banden van Van Z. met directeur E.S. (Swaab) van het Londense effectenkantoor Financial Trading & Consultancy, de vermeende spil in de beursfraude-affaire, maakte justitie achterdochtig. Bij huiszoeking in de woning en het kantoor van E.S. werden agenda's en notitieboekjes van Van Z. in beslag genomen.