DE GEHEIMEN DER JOODSCHE KEUKEN

,,Het is de plicht van iedere weldenkende vrouw zelfs het geringste schepsel zacht te behandelen.

Het geslacht der visschen ondergaat in de handen van ruwe personen dikwijls zulk een smartelijken dood, dat menig toeschouwer er door verontwaardigd wordt.'' Bovenstaande staat in de facsimile-uitgave van het in 1892 uitgegeven boek ,,De geheimen der Joodsche keuken – handboek voor Israelitische Vrouwen en Meisjes'', dat ter gelegenheid van de Midwinterboekenmarkt op 20 februari a.s. in de Westerkerk in Amsterdam wordt uitgegeven. Omdat de oorspronkelijke kookboekeditie van het kookboekgedeelte in 1884 in Boedapest verscheen komt men bij de nagerechten dingen tegen die aan de Oostenrijks-Hongaarse keuken verwant zijn. Uiteraard staan er ook de godsdienstige voorschriften in vóór het in gebruik nemen van keukengerei: ,,Glazen gereedschap wordt uitgespoeld; houten en ijzeren al naar bestemming gegloeid, uitgekookt en uitgespoeld; terwijl aarden en porceleinen vaatwerk, dat voor verboden heeten spijzen gebruikt is, ten strengste verboden is. Inwendig met glazuur bedekt vaatwerk wordt zonder lofspreuk ondergedompeld. In alle twijfelachtige gevallen, b.v. bij houten vaatwerk met metalen bestanddeelen, raadplege men een bevoegd Godgeleerde.'' Culinair journalist Johannes van Dam verzorgde bij deze uitgave een inleiding over de Nederlandse Joodse kookboeken. Hij schreef ook een nawoord en een toelichting op de in het boek gebruikte termen. De geheimen der Joodsche keuken (112 pag. ƒ25,–) is op bovengenoemde boekenmarkt, maar ook in de winkel te koop. Het boek kan ook bij de uitgever besteld worden door ƒ25,– over te maken op giro 6217185 van De KAN, Amsterdam. Uit dit boekje een recept voor `duivelspillen'. Het is nuttig te weten dat 1 lood 10 gram is, 1 maatje 1 deciliter en dat met gewreven chocolade cacaopoeder wordt bedoeld. Gebruik amandelen of walnoten. Doe in een pannetje 7 lood honing, 3 maatjes fijngestampte noten, fijngesneden schil (snippers) van 3 chinaasappels en 2 citroenen, sap van 1 citroen, 2 koffielepels gestampte kaneel, en 1 eetlepel rum; laat het onder bestendig roeren ruim één kwartier koken; is het afgekoeld dan vormt men er pillen van in de grootte ener hazelnoot, die men met gewreven chocolade bestrooit.

    • Anne Scheepmaker