Cheques in euro ook in Nederland

Nederlandse banken overwegen hun verzet tegen het gebruik van euro bij cheques en credit cards op te geven. In de praktijk valt de weigering nauwelijks aan de klant uit te leggen.

Dit stellen bronnen in de Nederlandse banksector. In tegenstelling tot andere banken in Europa weigeren Nederlandse instellingen cheques en credit cards die in euro zijn uitgeschreven. ,,Het is aan klanten niet uit te leggen dat een Italiaan in Amsterdam wel cheques in euro mag uitschrijven, maar dat een Nederlander dat niet tijdens zijn wintersportvakantie in Frankrijk mag'', aldus een betrokkene. Ook de verwerking van eurocheques die foutief zijn uitgeschreven zorgt voor grote problemen. Eigenlijk zouden de banken de cheques naar het buitenland moeten terugsturen, maar dat kost zoveel inspanningen dat veel banken inmiddels besloten hebben om, zonder dat daar ruchtbaarheid aan wordt gegeven, de betalingen gewoon te accepteren.

Een derde aanleiding om met de Nederlandse alleingang te stoppen is mogelijk de aandacht van de Europese Commissie voor de weigering. Gisteren heeft Brussel alle Nederlandse banken een brief geschreven waarin opheldering wordt gevraagd over de gecoördineerde actie die deze betalingen in euro moet voorkomen. De banken hebben vorige maand een gezamenlijke brief geschreven naar hun zakelijke klanten, waarin het Nederlandse standpunt nog eens wordt uitgelegd. Met dat schrijven van `de gezamenlijke banken' zouden de banken de anti-kartelwetgeving mogelijk hebben geschonden.

In de brief van de Europese Commissie wordt ook gevraagd naar het waarom van de weigering om cheques in euro te accepteren. Zo moet elke bank aangeven of er `technische of andere objectieve redenen' zijn voor deze weigering. Ook moeten alle documenten met betrekking tot de branche-afspraken worden overlegd.

De Nederlandse Vereniging van Banken stelt in een reactie dat de weigering om cheques in euro op verzoek is gebeurd van de Consumentenbond en de detailhandel. ,,Als de Commissie eist dat de cheques in euro worden geaccepteerd, dan doen we dat'', aldus een woordvoerder vanochtend.

Betrokken banken wijzen in hun reactie op het gezamenlijke standpunt van het Nationaal Forum, waarin het bedrijfsleven, de banken en het ministerie van Financiën worden vertegenwoordigd.

Naast de Nederlandse weigeren ook de Finse banken de euro-betaling te accepteren. De verschillen in behandeling van de cheques zijn een gevolg van een afwijkende interpretatiekwestie binnen het eurogebied. Nederland en Finland zien betaling via creditcards en cheques als toonbankbetalingsverkeer, dat pas over drie jaar overgaat. In de andere negen eurolanden zijn dergelijke betalingen onderdeel van het girale verkeer.

    • Erik van der Walle