Chailly verslaat Van Zweden

Het Koninklijk Concertgebouworkest steekt het Orkest van het Oosten in New York de loef af. Een recensie in de New York Times die recente concerten van beide orkesten in New York combineert, geeft de meeste aandacht aan het Concertgebouworkest en plaatst een foto van Riccardo Chailly in actie. Van Zweden en zijn orkest komen pas verderop aan bod.

Het Orkest van het Oosten is zijn eerste Amerikaanse tournee, die tot 7 maart duurt, in Carnegie Hall toch succesvol begonnen. De New York Times-recensent James R. Oestreich prijst de ,,bewonderenswaardige ondernemingsgeest'' van het Netherlands Symphony Orchestra, zoals het orkest zich in de Verenigde Staten noemt. De recensent vond het spelen van een werk van Willem Mengelberg – muziek bij geprojecteerde etsen van Rembrandt – zelfs een uitdaging aan het adres van het Concertgebouworkest. Mengelberg is immers vooral bekend als dirigent van dat orkest en als de man die het orkest wereldfaam bezorgde.

Oestreich maakt er een soort wedstrijdje van tussen de twee orkesten, waarbij hij echter nalaat te noemen dat Van Zweden van het Concertgebouworkest afkomstig is. Uiteraard wint het Concertgebouworkest, in kwantiteit – twee concerten dit weekend – maar ook in kwaliteit. De recensent heeft het over een ,,ongelijke strijd''. Met het spelen van Rachmaninofs Tweede symfonie laat ,,het Concertgebouworkest de Fisher Hall klinken als het akoestische juweel dat het nooit zal zijn.''

Bij het Orkest van het Oosten liet Mengelbergs muziek een ,,uiterst sfeervol panorama'' zien, schrijft de Times, die vindt dat het orkest aanmerkelijk minder overtuigde in muziek van Beethoven en Sjostakovitsj. Volgens de Times gingen Van Zweden en pianiste Eliane Rodrigues ieder hun eigen weg en ,,hun paden gingen soms heel voorspelbaar uiteen.''

Oestreich signaleert een hausse van Nederlandse orkestoptredens in New York in februari. Behalve de al genoemde orkesten zijn ook het Nederlandse Blazersensemble, het Nederlands Barokorkest, het Nederlands Jeugd Vioolorkest in de stad en bovendien speelt het St. Louis Symphony Orchestra onder leiding van Hans Vonk het werk Arch Music for St. Louis van Peter Schat. Volgens Oestreich moeten de Nederlanders thuis omkomen van het gebrek aan muziek.

    • Lucas Ligtenberg