CBS: werkloosheid in Nederland blijft dalen

De werkloosheid in Nederland is in de laatste maanden van vorig jaar verder gedaald. Wel gaat de daling minder hard dan in de eerste helft van 1998. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmorgen bekend maakte.

In de periode van november 1998 tot en met januari 1999 nam het aantal werklozen met gemiddeld 4000 per maand af. In de eerste zes maanden van vorig jaar nam het aantal werklozen nog met gemiddeld 9000 per maand af. Wanneer de cijfers niet worden gecorrigeerd voor seizoensinvloeden slaat de daling van de werkloosheid om in een stijging (met 5000 personen). Volgens het CBS is het echter gebruikelijk dat in deze periode van het jaar de werkloosheid toeneemt, en zet de dalende trend nog door. In de periode november 1998 en januari 1999 was 3,8 procent van de beroepsbevolking als werkloze geregistreerd, tegen 5 procent in dezelfde periode een jaar eerder.

Het aantal werklozen is in vijf jaar gehalveerd. Vanaf 1992 steeg de werkloosheid tot een record van 520.000 werklozen begin 1994. Daarna daalde de werkloosheid geleidelijk tot 1997, toen een sterkere daling inzette. Op dit moment zijn 256.000 mensen werkloos.