`België kan niet meedoen in Kosovo'

Het Belgische leger is onvoldoende uitgerust om langdurig aan een NAVO-operatie in Kosovo te kunnen deelnemen. Dat zegt de stafchef van de Belgische landmacht, luitenant-generaal Roger Maes, vanmorgen in vraaggesprekken met Belgische kranten. Volgens hem zal het leger opdrachten weigeren als het geen extra middelen krijgt.

Maes zegt de regering te hebben meegedeeld dat de landmacht in Kosovo slechts een beperkte opdracht kan uitvoeren, in de vorm van het tijdelijk sturen van een infanterie-eenheid en een eskadron tanks. België praat met Nederland over mogelijke samenwerking om kosten te beperken. Maar volgens Maes is het buitenland niet geneigd samen te werken als België alleen maar minder wil doen.

De chef van de Belgische generale staf, admiraal Willy Herteleer, zegt in een eveneens vandaag gepubliceerd vraaggesprek: ,,Als de begroting van landsverdediging niet stijgt, zitten wij straks met slecht uigeruste en slecht getrainde troepen, die zowel de regering als het parlement nochtans met gevaarlijke opdrachten naar het buitenland zal willen sturen.'' Ook hij bepleit inkrimping van het personeelsbestand en verhoging van de investeringen met zo'n drie procent per jaar. Het Belgische leger bestaat uit 47.500 manschappen. De uitgaven voor personeel belopen bijna zeventig procent van de defensiebegroting. Volgens Maes zou dit vijftig procent moeten worden. Daartoe zou het leger tot 40.000 manschappen moeten worden ingekrompen.