Bedrijven heffen eigen BTW op vliegen

Een paar Nederlandse bedrijven en instellingen gaan vrijwillig 17,5 procent BTW betalen over de vliegtickets die zij gebruiken. Daarmee zijn zij de eersten die de actie ,,vliegtax in bedrijven'', van milieugroep Strohalm ondersteunen. Het gaat om de ASN-bank, de PvdA, twee ecologische reisbureau's, de stichting Max Havelaar en energiebedrijf NUON. De deelnemende bedrijven zetten het geld apart en besteden het aan duurzame energiebronnen, zoals zonnecollectoren en windmolens.

Strohalm stelt dat de luchtvaart oneerlijke subsidie krijgt omdat het geen accijns op kerosine hoeft te betalen. Dat draagt bij aan de groei van de luchtvaart, die volgens de actiegroep verantwoordelijk is voor 8 tot 15 procent van de schadelijke CO-uitstoot. Strohalm wil met de actie de concurrentievervalsing in de vervoerssector aan de kaak stellen. Scheepvaart en spoorwegen kunnen volgens Strohalm net zo rendabel werken als de luchtvaart als zij in dezelfde mate gesubsidieerd zouden worden. (ANP)