Anova vergoedt besnijdenis

Ziektekostenverzekeraar Anova heeft sinds begin dit jaar de rituele besnijdenis van jongens in een gewone polis opgenomen. Voorlopig geldt de regeling alleen in Utrecht.

De vergoeding van 250 gulden per besnijdenis is onderdeel van de normale aanvullende verzekering die klanten kunnen afsluiten bovenop hun ziekenfonds. Deze verzekering dekte tot nu toe alleen zaken als fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen.

Anova vergoedt het ritueel al langer uit eigen kas in het kader van een project. Sinds maart 1997 kunnen ouders in Utrecht hun zoontjes laten besnijden in het wijkcentrum van de gemeentelijke gezondheidsdienst. De familie mag daarbij aanwezig zijn. Vorig jaar maakten zo'n 250 mensen gebruik van deze regeling.

Anova is tot de verzekering overgegaan omdat het relatief veel allochtonen in zijn klantenbestand heeft. Dat de besnijdenis een behandeling zonder medische noodzaak is en dat alleen bepaalde bevolkingsgroepen er gebruik van maken, is volgens W. van Dam, productmanager bij Anova, geen probleem. ,,Niet iedereen doet op elke verstrekking een beroep.'' (ANP)