Aanslag Tasjkent eist 15 levens

Bij de moordaanslag op president Islam Karimov van Oezbekistan zijn gisteren in totaal vijftien doden en 150 gewonden gevallen. Karimov, die ongedeerd bleef, zei later op de Oezbeekse televisie dat ,,duistere krachten'' de aanslag hadden gepleegd. Hij voegde daaraan toe dat de daders zullen worden gepakt en dat hun ,,desnoods de handen worden afgehakt''.

Bij de aanslag ontploften binnen een tijdsbestek van anderhalf uur acht in auto's verstopte bommen, de meeste daarvan bij het gebouw van de regering, waar Karimov een zitting van het kabinet zou voorzitten. De president was op het moment van de aanslagen nog niet in het gebouw aangekomen. De bomexplosies richtten grote schade aan aan het gebouw. Op de derde verdieping brak brand uit. Andere bommen explodeerden bij het gebouw van de Oezbeekse Nationale Bank, een politiebureau en een gebouw waarin diverse ambassades zijn gehuisvest. De omgeving van de getroffen gebouwen werd afgezet en het verkeer werd omgeleid.

Niemand heeft tot dusverre de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist, maar volgens de chef van de Oezbeekse geheime dienst, Roestam Inojatov, zijn mogelijk fundamentalistische islamitische groepen voor de aanslag verantwoordelijk. Later gisteren werden op het vliegveld van Tasjkent enkele verdachten aangehouden. Over hun identiteit is niets meegedeeld.

In het verleden heeft Karimov herhaaldelijk tegen het islamitische fundamentalisme gewaarschuwd en gezegd dat Oezbekistan er niet voetstoots van kan uit gaan dat het rustig blijft, terwijl in buurlanden als Afghanistan en Tadzjikistan burgeroorlogen woeden.

In zijn televisietoespraak zei de president over de daders dat zij zich ten doel hebben gesteld ,,ons huidige leven te vernietigen, het volk te misleiden en de mensen angst aan te jagen''. ,,Laat hun weten dat we het vertrouwen hebben dat we het juiste pad hebben gekozen. Geen enkele macht zal ons kunnen dwingen van koers te veranderen'', zo zei hij.

De Russische president Boris Jeltsin veroordeelde de aanslag op zijn Oezbeekse collega gisteren als ,,een cynische terroristische daad'' en feliciteerde president Karimov telefonisch met het feit dat hij ongedeerd was gebleven. (Reuters, AP, AFP)