Aanloopverliezen zoutproducent Frima

De aanloopverliezen van de nieuwe zoutproducent Frima in Friesland zijn in de eerste twee jaar al opgelopen tot ruim 20 miljoen gulden. Reden daarvoor is dat de investeringen veel hoger uitvielen dan verwacht. Ook kostten in 1997 problemen met een boorput veel geld.

Volgens directeur D. van Tuinen hebben de aandeelhouders, voornamelijk financiële instellingen, in de afgelopen jaren bijgesprongen om dit verlies te dragen. Nu is de Frima bezig om met de bank een nieuwe herfinanciering op te zetten. ,,We zijn nog in onderhandeling'', aldus de directeur. De verliezen van de zoutfabriek hebben wel gevolgen voor de kostprijs van het zout. Die is ten opzichte van de oorspronkelijke gecalculeerde prijs fors gestegen. Frima startte de tweede helft van 1996 met de productie. Daarmee ging het de concurrentie aan met monopolist AkzoNobel. (ANP)