Zes jaar voor kunstvervalser

Een Britse rechter heeft gisteren in Londen de kunstvervalser John Drewe veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. De 50-jarige Drewe, die zijn betrokkenheid steeds heeft ontkend, heeft een IQ van 165 en geldt als geniaal. Tot 1996 zou hij met ongeveer 200 vervalsingen van moderne kunstwerken ten minste drie miljoen gulden bijeen hebben gezwendeld. De fraude begon 1986 toen Drewe de kunstenaar John Myatt inhuurde om moderne schilders te imiteren. Myatt kreeg een jaar gevangenisstraf. Volgens de politie is er nog ten minste één kunstenaar bij de zaak betrokken. De `kunst' werd oud gemaakt met modder en stof. Drewe gaf zich uit als kunstkenner en gaf echtheidscertificaten voor zijn eigen creaties af. Hij knoeide ook met archieven van de Londense Tate Gallery en het Victoria & Albert Museum, zodat mensen die daar naspeuringen deden naar zijn werken daar de nodige foto's en beschrijvingen aantroffen en hij misleidde gerenommeerde veilinghuizen als Christie's en Sotheby's. (AP)