VVD-spirit

Een mens gaat niet zomaar op een maandagavond naar Heerhugowaard. Daar moet iets tegenover staan. En er stond iets tegenover. In restaurant De Zandhorst hield de VVD haar `Grote Avond Noord-Holland', de eerste regiobijeenkomst in de campagne voor de Statenverkiezingen.

Niemand minder dan minister Annemarie Jorritsma is de grote bezienswaardigheid op deze avonden. Ze zag er nog wat pips en vermagerd uit na een stevige griep, maar voor de rest leek ze, gestoken in haar favoriete panterprinthesje, weer helemaal klaar voor de strijd.

Eerst moest een vervelend vuiltje worden verwijderd: de geruchten dat ze als onderzoekend minister gefaald heeft na de Bijlmerramp. Daartoe werd het NOS Journaal opgetrommeld. Opening om acht uur 's avonds: minister Jorritsma zegt dat ze `consequenties trekt als haar verwijten kunnen worden gemaakt'. Groot nieuws! Toch zou je denken dat het groter nieuws is als de minister zegt in zo'n situatie géén consequenties te zullen trekken.

Veel interessanter waren de mededelingen waarmee de minister later op de avond haar potentiële boetvaardigheid afbluste. De commissie heeft nog nauwelijks iets nieuws boven water gehaald, vond ze, en het moet nu ook maar eens afgelopen zijn met al die deelverhoren. Commissie, riep ze min of meer, kom maar eens op met jullie rapport!

Zou dit `de VVD-spirit' zijn waarvan op avonden als deze zoveel sprake is? Het moet wel. Het zijn avonden vol `zinderend liberalisme', om een van de sprekers te citeren. In Heerhugowaard zinderde het meteen vanaf de aftrap.

Spreekstalmeester Kees Mijnten leidde wat paneltjes met VVD-politici. Jolige man, deze Mijnten. Het eerste panel moest quizvraagjes beantwoorden. Mijnten vroeg ze, bij gebrek aan elektronica, zelf voor zoemer tespelen als ze het woord wilden nemen: dus elk antwoord beginnen met `Oinggg'. De eerbiedwaardige politici gehoorzaamden zonder uitzondering. Gedeputeerde Hen de Boer, every inch de vleesgeworden zelfgenoegzaamheid van de plaatselijke grootheid, was de winnaar. ,,De winnaar'', joelde Mijnten, ,,mag kiezen uit een zoen van Annemarie Jorritsma en uit...'' Hen de Boer stortte zich al van de trap om de minister te omhelzen.

Het zinderde dus dat het kraakte, daar in Heerhugowaard. Verder nog nieuws? Ja, Schiphol mag doorgroeien en ook de straaljagers boven Texel mogen door blijven jagen. Als het maar groeit en zindert, dan is de VVD tevreden. Zo'n enquêtecommissie, prima, maar er moet ook nog gewerkt worden in dit land.

    • Frits Abrahams