Van den Ende stoot belang Endemol af

Joop van den Ende verkoopt een deel van zijn aandelen in Endemol om de overname van de Endemol-divisie Live Entertainment te kunnen financieren. In totaal gaat het om een kleine 1,5 miljoen stukken, ongeveer 5 procent van het uitstaande kapitaal.

Met de huidige beurskoers levert dat Van den Ende 48,6 miljoen euro op, ongeveer 107 miljoen gulden. Van den Ende moet in totaal 169,5 miljoen gulden uittrekken voor de divisie. Zelf blijft hij bestuurder van Endemol, en wordt president-commissaris bij zijn privé-aanwinst.

Ook mede-oprichter en bestuursvoorzitter John De Mol van Endemol zal een pakket aandelen op de markt brengen. Hij zegt dat te doen om de belangen van beide grootaandeelhouders niet te veel uit elkaar te laten lopen. Bij hem gaat het om 726.000 stukken, ofwel 2,5 procent. Na de transactie zal De Mol ongeveer 28,5 procent en Van den Ende circa 25 procent in Endemol bezitten. Gezamelijk blijven zij dus beschikken over een nipte meerderheid.

De herplaatsing is opmerkelijk omdat Van den Ende tot dusver altijd verklaarde geen aandelen te zullen verkopen om Live Entertaiment over te nemen. Hij zei over voldoende andere middelen te beschikken om de transactie te kunnen financieren. ,,In die fase had ik het management van het bedrijf nog niet rond,'' aldus Van den Ende vanochtend. ,,Het businessplan was gebaseerd op de oude situatie. Inmiddels ligt er een nieuw businessplan en is het duidelijk dat er meer geld nodig is om te groeien. Omdat ik de enige eigenaar van het bedrijf ben, moet het geld uit mijn privé-vermogen komen.''

Sinds het besluit van Endemol in oktober om Live Entertainment te verkopen, is het aandeel Endemol ruim 60 procent in waarde gestegen. De activiteiten die in het laatste boekjaar een omzet van 246 miljoen gulden vertegenwoordigden hebben een hoger risicoprofiel dan de televisie-activiteiten die binnen het Endemol-concern blijven. Het nieuws van de herplaatsing werd vanochtend op de beurs aanvankelijk gunstig ontvangen. Later zakte het aandeel Endemol en stond het tegen het middaguur op een verlies van 0,10 eurocent op 32,40.