VAN DE ANDERE KANT (FOTO)

Het politiek discussieprogramma Buitenhof had afgelopen zondag Jaap de Hoop Scheffer, Rick van der Ploeg en Els Borst te gast. Het programma is live, zodat de opnames strak moeten worden geregeld. Eindredacteur Jan van Friesland is verantwoordelijk. ,,Om half negen komen de wagens met kabels voorrijden bij Studio Plantage in Amsterdam. Daarna houdt de redactie een intensieve brainstorm met de panelleden, waarbij nieuwe invalshoeken worden bedacht en afgesproken wordt hoe lang de gesprekken gaan duren. Daarna volgt een repetitie met de camera-instellingen, terwijl Reiziger in Muziek nog bezig is. Om elf uur arriveren de gasten, met wie we de onderwerpen globaal bespreken. Tijdens de uitzending heb ik nauw contact met de presentator. Je moet je voorstellen dat ik naast de camera sta met een schrijfblok en een stift waarmee ik hem zo nodig instrueer. Ook geef ik seintjes, zoals een draai met de hand, wat betekent dat het tempo hoger moet. Daar is niets geheimzinnigs aan, iemand in de Sahara zou dat teken ook begrijpen. Ik ben er niet voor om via een microfoontje in het oor van de presentator te praten, wat bij actualiteiten vaak wel gebeurt. Ondertussen houdt de floormanager de tijd in de gaten en krijgt hij van de eindregie in Hilversum te horen hoe lang we nog hebben. Zitten is er niet bij, want ik leef echt mee met de opnames, alsof het een bokswedstrijd is.''