Tribune

In mijn hoedanigheid van mediatrainer werd mijn mening gevraagd over het ontslag van bondscoach Glenn Hoddle van het Engelse voetbalteam. Hoe ver mag een speler/trainer gaan met het geven van een eigen mening?

In `Tribune' (NRC Handelsblad, 6 februari) werd ik onjuist geciteerd. Ik hecht eraan dit recht te zetten.

Mijn opvatting is, op een voor mij belangrijk detail, niet goed weergegeven. Er had moeten staan: Je hoeft niet alles te zeggen, maar wat je zegt moet waar zijn. Er is een groot verschil tussen `moet' (zoals er stond) en `hoeft'.

De sporter mag zelf beslissen of hij/zij alle vragen wil beantwoorden die hem/haar gesteld worden. Echter, hij moet zich realiseren dat een topsporter/begeleider een voorbeeldfunctie heeft. Bedenk van te voren wat de consequenties kunnen zijn bij een sterk afwijkende mening, en/of als men besluit niet in te gaan op bepaalde vragen. Over het algemeen kunnen mensen vaak meer zeggen dan ze denken.

Met een ding moeten ze wel rekening houden: Aanhalingstekens openen wil niet zeggen dat je, zoals dat hoort, letterlijk geciteerd wordt.

    • Elsemieke Havenga