Tokio drukt rente omlaag, yen daalt

De koers van de yen is vandaag plotsklaps sterk gedaald nadat minister Kiichi Miyazawa (Financiën) maatregelen aankondigde om de recente rentestijging in bedwang te houden. De yen daalde vandaag ruim 3 yen ten opzichte van de dollar en stond rond het middaguur (Nederlandse tijd) op een koers van 117,5 yen per dollar.

De daling kwam direct nadat minister Miyazawa vanmorgen bekend maakte dat zijn ministerie de komende uitgifte van obligaties met een looptijd van tien jaar sterk beperkt en dat zijn ministerie de aankoop van obligaties hervat. Deze aankoop loopt via het Trust Fund Bureau van het ministerie dat de fondsen beheert van Japans Postspaarbank – de grootste spaarpot ter wereld. In december had het ministerie juist deze aankoop van obligaties opgeschort.

Met de mededeling van Miyazawa steeg de koers van Japans staatsobligaties en daalde daarmee het rendement van 2,14 naar 1,98 procent. De afgelopen maanden wakkerde de stijging van dit deze lange rente in Japan zorgen aan over negatieve effecten van een hogere rente op herstel van de economie. Om dit tegen te gaan had de centrale bank afgelopen vrijdag al de daggeldrente verlaagd van 0,25 naar 0,15 procent.

,,Het is vanzelfsprekend dat de yen daalt na een monetaire versoepeling. We verwelkomen dit'', zei vandaag de verantwoordelijke ambtenaar van het ministerie van Financiën, Eisuke Sakakibara, ook bekend als `Mr. Yen'. De zwakkere yen is een omkering van het Japanse beleid.

Afgelopen jaar daalde de yen tot een koers rond de 145 yen per dollar en grepen Japan en de Verenigde Staten in om de yen te versterken. Andere Aziatische landen klaagden destijds sterk over de goedkope yen, omdat de concurrentie met Japanse producten moeilijk werd.

Sakakibara meende dat andere geïndustrialiseerde landen een zwakkere yen kunnen accepteren. Volgens de Amerikaanse investeringsadviseur Richard Medley, die met Sakakibara sprak, wil Japan het grote tekort op de nieuwe begroting financieren door extra geld in de economie te pompen, wat de yen verzwakt. Sakakibara gaf aan op langere termijn een sterkere yen te willen.

De aankondiging van Miyazawa vandaag houdt concreet in dat zijn ministerie de uitgifte van obligaties met een looptijd van tien jaar in maart met een bedrag van 400 miljard yen terugbrengt tot 1400 miljard yen (23 miljard gulden). Tegelijkertijd verhoogt het ministerie de uitgifte van obligaties met een looptijd van twee en zes jaar met hetzelfde bedrag. Verder zal het Trust Fund Bureau van het ministerie de komende twee maanden nog eens voor zo'n 400 miljard yen aan obligaties op de markt kopen.

De rente is ook de grootste zorg van het Japanse Economisch Planbureau in zijn vandaag gepubliceerde maandrapport. Het EPA ziet wel een daling van de faillissementen, maar de particuliere consumptie blijft zwak.

    • Hans van der Lugt