Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Jong. Gesprek met de hartsvriendinnen Joanna en Marije van de sinds 19 januari vermiste 13-jarige Sybine Jansons uit Maarn. Ook klasgenoten komen aan het woord. Ned.2, 18.55-19.25u.

Netwerk. Reportage met Ootje Oxenaar en Jaap Drupsteen over het laatste Nederlandse briefgeld dat vandaag van de drukpers is gekomen. Zij waren verantwoordelijk voor o.a. de snip, vuurtoren en zonnebloem. Drukkerij Johan Enschedé gaat zich op het maken van euro's storten. Verder een reportage uit Seattle waar drie jaar geleden tientallen oud-werknemers van Fokker naar toe gingen en nu bij Boeing opnieuw ontslagen zijn. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Aandacht voor de acties van de Koerden tegen Griekse ambassades wegens de weigering van Athene om de PKK-leider Öcalan toe te laten. Verder een gesprek over de lading in het neergestorte El Al-toestel en een interview met de Indonesische oppositieleidster Megawati Soekarnoputri. Ned.3, 22.31-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Histories. De klassieker Bridge over the River Kwai duikt altijd weer op in de filmprogrammering van de Europese televisiezenders. Ondanks het succes bij het grote publiek, schoot de film bij een groepje Engelse oorlogsveteranen in het verkeerde keelgat. Belg.2, 20.55-21.45u.

Antenne. Over de emigratie van joden uit de Oekraïne in Rusland. Door het economisch verval wil iedereen het land verlaten maar niemand heeft de financiële middelen. De joden kunnen na eeuwen van discriminatie echter met een gratis ticket naar Israel vertrekken. Ned.2, 21.35-22.00u.

37° De 24-jarige Kader L. werd `Penthouse-girl' van het jaar, waarbij ze verzweeg van Turkse afkomst te zijn. Nadat boulevardbladen dat ontdekt en onthuld hadden, kregen de ouders van Kader ineens allerlei bedreigende telefoontjes, waarna het meisje besloot om nooit meer naakt te poseren. Duitsl.2, 22.45-23.15u.

OverLeven. Wie bouwden de tweeduizend tempels, gedenktekens en graven met reusachtige stenen die verspreid staan over Europa? Wat vertelt de huidige wetenschap over deze raadselachtige bouwwerken en de makers ervan? Belg.2, 22.55.23.45u.

De psychosekliniek. Zie TV-vooraf. Ned.3, 23.08-0.15u.

PRAATPROGRAMMA

Rondom tien. Debat tussen hondenbezitters, fokkers en slachtoffers van agressieve honden. Ned.1, 22.36-23.20u.

AMUSEMENT

Buren. Een aannemersbedrijf annex scheepswerf in Breukeleveen veroorzaakt volgens de buurman, een bioloog, zoveel geluidsoverlast dat de vogels uit het omringende natuurgebied vertrekken. De ondernemer vindt de klachten onzin. Ned.3, 20.19-20.52u.

KUNST

Close up - collectors. Eerste aflevering van een nieuwe serie waarin mensen uit de kunst en popcultuur centraal staan. Deze documentaire belicht mensen wier passie het is om kunst te kopen. De vraag naar werk van jonge Britse kunstenaars is zo groot dat sommigen kunstenaars direct benaderen. BBC2, 22.30-23.20u.

FILM

Palace (Edouard Molinaro, 1985, Frankrijk/West-Duitsland). Vakkundig maar ongeïnspireerd oorlogsdrama met komische en romantische inslag. Twee Franse broers gevangen in Duitsland: de een probeert te ontsnappen, de ander schikt zich in zijn lot. Met Claude Brasseur en Gudrun Landgrebe. TV5, 18.15-20.00u.

Rough Magic (Clare Peploe, 1995, VS). Derde speelfilm van regie-assistente annex echtgenote van Bertolucci is een magisch-realistische komedie met Bridget Fonda als ambitieuze goochelaarsleerling annex tough-talking dame. Haar bijnaam `Slim' is dezelfde als die van Lauren Bacall in To Have and Have Not. Op zoek naar ware toverkracht in Mexico wordt ze nagezeten door een handlanger van haar corrupte ex-verloofde. Fox, 20.15-22.00u.

City of Joy (Roland Joffe, 1992, Engeland/Frankrijk). Regisseur van The Killing Fields en The Mission confronteert andermaal het Westen met de Derde Wereld. Gedesillusioneerde dokter Patrick Swayze raakt in Calcutta gemotiveerd en organiseert er de oppositie tegen de uitbuiters. Onverteerbaar hartverwarmend. RTL5, 20.30-22.55u., met reclame.

Basic Instinct (Paul Verhoeven, 1992, VS). Niet alleen in erotisch opzicht adembenemende thriller van Paul Verhoeven, die de lessen van Alfred Hitchcock aanpaste aan de hogere tolerantiedrempel van de jaren negentig. Schijnbaar koele, superzinnelijke en biseksuele bestsellerauteur Sharon Stone verleidt detective Michael Douglas, die onderzoekt of zij in bed haar minnaar vermoord heeft. Veronica, 20.30-22.45u., met reclame.

Fifty-Fifty (Peter Timm, 1988, West-Duitsland). Misdaadkomedie met vlotte popmuziek op de geluidsband. Onhandige zoon van rijke zakenman wil zichzelf bewijzen door bank te beroven. Hij wordt terzijde gestaan door echtpaar dat zich vrijwillig door hem laat gijzelen. Duitsl.2, 23.15-0.40u.

Escape from Alcatraz (Don Siegel, 1979, VS). Authentieke ontsnapping uit gevangenis op eiland in San Francisco Bay, begin jaren zestig, stond model voor even ingehouden als effectieve gevangenisthriller. Low-key-hoofdrol van Clint Eastwood. BBC1, 23.55-1.40u.

Die Fledermaus (Geza von Bolvary, 1945, Duitsland). Derde verfilming van Johann Strauss' beroemdste operette. Met Willy Fritsch en Johannes Heesters. Duitsl.1, 0.45-2.20u.

Top Secret! (Jim Abrahams, Jerry & David Zucker, 1984, VS). Komisch trio, bekend o.a. Airplane!, tekende voor uitzinnige klucht die twee elkaar schijnbaar uitsluitende filmgenres door de mangel haalt: de ouderwetse nazi/spionagefilm en de tienermusical uit de jaren '50-'60 rond types als Elvis Presley. Met Val Kilmer, Omar Shariff. Morgen, SBS6, 13.40-15.10u., met reclame.