Recordboete na instorten tunnel vliegveld Heathrow

Een Britse strafrechter heeft gisteren Balfour en Beatty Civil Engineering, een onderdeel van de Britse kabelmaatschappij BICC, veroordeeld tot een boete van 1,2 miljoen pond voor het blootstellen van mensen aan gevaar. Het is de hoogste boete ooit in Groot-Brittannië voor een overtreding inzake veiligheid en gezondheid.

BICC kreeg de boete voor het instorten van een treintunnel in aanbouw onder het vliegveld Heathrow in 1994. Alhoewel niemand bij de gebeurtenis gewond raakte omdat de tunnel op het moment leeg was, vond de rechtbank dat het meer ,,geluk was dan beleid''.

De president van de rechtbank beschreef het ongeluk als ,,één van de ergste catastrofes in de bouw van de afgelopen 25 jaar in Groot-Brittannië''. Balfour Beatty zei gisteren in een persverklaring dat de ineenstorting van de tunnel het bewijs vernietigd had dat het bedrijf alle maatregelen had genomen om een dergelijk ongeluk te voorkomen.

Behalve de boete moet het bedrijf ook 100.000 pond aan kosten betalen. (Reuters)