PKK-leider Öcalan vastgezet in Turkije

Abdullah Öcalan, de leider van de separatistische (Turks-)Koerdische Arbeiderspartij (PKK), is in Turkije in handen van de Turkse autoriteiten. Een van Öcalans advocaten sprak van ,,een catastrofe''.

PKK-aanhangers hebben vannacht en vanmorgen Griekse ambassades en consulaten over heel Europa, onder andere in Den Haag, bezet nadat bekend was geworden dat hun leider niet langer onder Griekse bescherming stond maar in Kenia was verdwenen. De spanning steeg nog toen bekend werd dat Öcalan in Turkse handen is. Volgens de PKK-vertegenwoordiger in Madrid kan de arrestatie van Öcalan ,,de situatie aanzienlijk verergeren''. De diverse Europese autoriteiten hebben de veiligheidsmaatregelen bij mogelijke doelwitten van Koerdische protesten opgevoerd.

In Den Haag en Wenen werden door de Koerdische actievoerders ook mensen in gijzeling genomen.In Wenen werd de Keniase ambassade in brand gestoken, terwijl in Bonn behalve de Griekse ambassade ook de Keniase vertegenwoordiging werd bezet. Athene heeft geëist dat de bezetters hun acties meteen staken en heeft tientallen Koerden opgepakt.

De Turkse premier, Bülent Ecevit, maakte vanmorgen een eind aan de al wekendurende onzekerheid over de verblijfplaats van Öcalan. ,,We hadden beloofd dat de staat hem zou pakken, en we hebben onze belofte gehouden'', zo zei de geëmotioneerde Ecevit op een persconferentie in Ankara. ,,Hij zal de prijs van zijn daden in de onafhankelijke Turkse rechtbanken betalen.'' Turkije beschouwt Öcalan als hoofdverantwoordelijke voor de oorlog tussen de PKK en de Turkse veiligheidsautoriteiten in het zuidoosten van Turkije, die sinds 1984 tienduizenden mensen het leven heeft gekost. Daarvoor kan Öcalan de doodstraf krijgen, reden waarom Italië weigerde de PKK-leider aan Ankara uit te leveren toen deze zich eind vorig jaar in Rome meldde.

De Amsterdamse advocate van Öcalan, mr. B. Böhler, verwacht dat de Öcalan geen eerlijk proces in Turkije krijgt. ,,Ik vrees het meest erge scenario. Ik wil er liever niet aan denken wat er met hem gaat gebeuren'', aldus Böhler. Volgens de raadsvrouw zal een internationaal team van advocaten naar Turkije reizen om hem in een proces bij te staan.

Ecevit zei niet hoe Turkije de hand heeft gelegd op Öcalan. Vannacht werd echter bekend dat Öcalan bijna twee weken had verbleven in de residentie van de Griekse ambassadeur in de Keniase hoofdstad Nairobi, nadat Nederland op 2 feburari had geweigerd hem toe te laten. De Griekse minister van Buitenlandse Zaken, Theodoros Pangalos, zei vanochtend dat Öcalan gisteren ,,tegen ons advies'' de residentie had verlaten om naar Nederland te gaan, ,,op eigen initiatief en na (..) Nederlandse advocaten en andere personen te hebben geconsulteerd en na de Keniase autoriteiten te hebben geraadpleegd''.

HOOFDARTIKEL: pagina 9