`Opvang van jonge asielzoekers chaos'

De voogdij-instelling voor de opvang van alleenstaande minderjarige asielzoekers, stichting De Opbouw, schiet te kort in haar werk. De werkgeversorganisatie VOG (welzijnssector) heeft dit verklaard. De organisatie heeft, namens de begeleiders van de jongeren, een brief geschreven naar de voogdij-instelling.

Bij De Opbouw is sprake van een chaotische situatie, zo meldde het tv-programma Nova gisteravond. De voogdij-instelling zou financieel wanbeheer voeren en zou zich te gouvernementeel opstellen. Er is ook te weinig contact tussen de voogd en de jonge asielzoekers. De Opbouw is de voogd van minderjarige asielzoekers in Nederland. De kinderen verblijven veelal in een van de twee opvanghuizen in Lochem en Nunspeet, de oudere kinderen wonen in speciale wooneenheden, al dan niet onder begeleiding. Nederland telt 32 instellingen die samen 500 kleine wooneenheden beheren; ongeveer 2.500 jonge asielzoekers wonen hier.

De begeleiders in de wooneenheden hebben nu de werkgeversorganisatie VOG ingeschakeld. Ze vinden dat de minderjarige asielzoekers onvoldoende aandacht krijgen van De Opbouw. De begeleiders willen de jongeren zelf vaker begeleiden en meer activiteiten bieden, maar krijgen daarvoor geen toestemming van de voogdij-instelling De Opbouw, verklaarde een woordvoerder van de VOG vanochtend desgevraagd.

Een woordvoerder van De Opbouw liet vanochtend weten dat de stichting ,,zich niet herkent in het beeld dat van ons is geschetst''.

Staatssecretaris Cohen (Justitie) verklaarde gisteravond in het tv-programma de situatie ,,ernstig'' te vinden. ,,Het is niet de eerste keer dat ik er iets over hoor. Een maand geleden heb ik al signalen gekregen dat er iets mis was'', aldus Cohen. Justitie zoekt de zaak uit, aldus de bewindsman.

Het aantal minderjarige asielzoekers dat alleen naar Nederland komt, neemt de laatste tijd toe. Vooral Chinese kinderen vragen asiel aan.

Alleenstaande minderjarige asielzoekers krijgen meestal een verblijfsvergunning.