Opnieuw vertrek bestuurder bij verlieslijdend Ceteco

De verliezen bij het handelshuis Ceteco hebben een tweede slachtoffer gemaakt. Vanochtend maakte het bedrijf bekend dat financieel directeur J. van Adrichem opstapt. Eerder moest bestuursvoorzitter F. Eigenfeld vertrekken nadat Ceteco in de rode cijfers was beland. Volgens Ceteco wordt de vacature door het vertrek van Van Adrichem `voorlopig' intern opgevuld.

Ceteco, verkoper van elektrotechnische goederen in Latijns- en Midden-Amerika, heeft een rampjaar achter de rug. Voor het eerst sinds de beursintroductie in 1994 heeft het Utrechtse bedrijf een jaar met verlies moeten afsluiten. Ceteco boekte een operationeel verlies van ruim 9 miljoen dollar. Door een voorziening voor reorganisatiekosten van 35 miljoen dollar komt het totale verlies op 44 miljoen dollar (84 miljoen gulden). In 1997 werd nog een winst behaald van bijna 20 miljoen dollar.

De lopende reorganisatie moet ervoor zorgen dat Ceteco ,,op termijn'' winstgevend wordt, maar het bedrijf wil geen verwachting voor dit jaar uitspreken. ,,Ik voel me niet geroepen om iets te zeggen. Er bestaat de kans dat je te snel bent met bepaalde uitspraken. Er bestaat daar grote onzekerheid'', aldus Houben in een toelichting tegenover het persbureau ANP. In november moest Ceteco met een winstwaarschuwing komen, terwijl het bedrijf in augustus alleen met een lagere winst rekening hield.

De omzet nam het afgelopen jaar met ruim 60 miljoen dollar af tot 674 miljoen dollar (1,28 miljard gulden). De daling van de verkopen is vooral een gevolg van het afstoten van bedrijfsonderdelen: zo werden enkele activiteiten in Colombia en Venezuela van de hand gedaan.

De verliescijfers bij Ceteco zijn vooral het gevolg van de slechte economische situatie in Latijns-Amerika. Met name in Argentinië en Venezuela namen de verkopen af. Ook de orkanen Georges en Mitch richten op het continent grote schade aan. De financiële crisis in Brazilië zette de andere Latijns-Amerikaanse landen opnieuw onder druk, zo meldde Ceteco vanochtend. De voor het concern zo belangrijke kerstverkopen waren daarom ook 25 procent lager dan in 1997. In Brazilië zelf heeft Ceteco overigens geen vestigingen.

De slechte cijfers komen niet als een verrassing. Eind januari maakte Ceteco al de ingrijpende reorganisatie bekend, waardoor het eindresultaat zwaar negatief zou worden. Op de Amsterdamse beurs stond de koers, na een lichte daling, tegen het middaguur ongewijzigd op 12 euro.

Vanochtend werd ook bekend dat aandeelhouder Hagemeyer (66 procent) een belangrijk deel van de herstructurering voor zijn rekening neemt met een bijdrage van 33 miljoen gulden in een achtergestelde lening van in totaal 50 miljoen gulden. Binnen enkele dagen hoopt Ceteco te zeggen welke ander financiers meedoen.