`Opec-productie moet fors omlaag'

De gezamenlijke productie van de elf Opec-landen (Organisatie van olie-exporterende landen) bedroeg in januari 27,61 miljoen vaten per dag, een stijging van 40.000 vaten per dag vergeleken met december. Dat heeft het vakblad Middle East Economic Survey gisteren bericht. Ruim de helft van de stijging kwam voor rekening van Irak, dat in het kader van de olie-voor-voedsel overeenkomst met de Verenigde Naties meer olie mag exporteren.

Irak produceerde vorige maand 2,58 miljoen vaten per dag, tegen 2,37 miljoen in december. Het Centre for Global Energy Studies in Londen van de vroegere olieminister van Saoedi-Arabië Sjeik Yamani, bepleit in zijn maandelijke rapportage over de oliemarkt een nieuwe forse vermindering in de productie. Een vermindering met 1 miljoen vaten per dag die strict wordt nageleefd vanaf het tweede kwartaal zou de olieprijs (nu rond de 10,50 per vat) verhogen tot boven de 11 dollar. Bij een vermindering met 1,5 miljoen vaten per dag zou een prijsherstel tot bijna 14 dollar per vat optreden.

(Redactie Economie)