Levenslang voor ex-premier

Suret Huseinov, ex-premier van Azerbajdzjan, is gisteren in Baku tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens verraad. Huseinov leidde een staatsgreep tegen het bewind van president Haydar Aliyev in 1994. Huseinov werd premier in 1993, toen hij de toenmalige president Elçibey verdreef en Aliyev hielp hem op te volgen. Een jaar later kwam hij in opstand tegen Aliyev. Na de mislukking van de coup vluchtte hij naar Rusland, vanwaar hij later opnieuw een poging zou hebben gedaan Aliyev ten val te brengen. In 1996 leverden de Russen hem uit aan het bewind in Baku. De 40-jarige Huseinov, een held uit de oorlog tegen de Armeniërs in Nagorny Karabach, las gisteren tijdens de zitting gedichten. Toen het vonnis werd voorgelezen barstte hij in hysterisch geschater uit. Zijn advocaat hield vol dat Huseinov onschuldig was, dat hij was gemarteld en dat zijn familie was bedreigd. (AFP)