Islamitische school zou leerlingen slaan

De islamitische basisschool Al-Iman in Almere is in opspraak geraakt omdat leerlingen geslagen zouden worden. De Onderwijsinspectie heeft hierover een klacht gekregen, maar neemt die niet in behandeling. Zij heeft de klagers aangeraden aangifte bij de politie te doen.

Op de school ontstond vorige week onrust omdat twee kinderen de gebedsregels niet in acht hadden genomen. De kinderen zijn uit Irak gevluchte sjiïtische moslims. Het schoolbestuur bestaat uit soennitische moslims. Volgens een artikel in het dagblad Trouw van zaterdag zorgt verschil van opvatting voor problemen. De sjiïtische kinderen zouden niet op hun eigen manier mogen bidden. Een meisje van twaalf zegt met een stok op haar voetzolen te zijn geslagen. Ook andere kinderen zouden worden geschopt en geslagen. Volgens de schoolregels is het verder verboden om toiletpapier te gebruiken, mogen kinderen geen kleding met afbeeldingen van mensen en dieren dragen en mogen kinderen geen muziek maken.

Het schoolbestuur wil niet reageren. In een schriftelijke verklaring laat de school alleen weten dat inderdaad twee leerlingen zijn geschorst omdat ze zich niet aan de schoolregels hielden. Een van de leerlingen is inmiddels weer toegelaten omdat de ouders hebben aangegeven dat hun kind zich weer aan de regels zal houden. De andere ouders hebben besloten hun kind van school te halen.

Bij de politie van Almere was vanmorgen nog geen aangifte van mishandeling gedaan. Een woordvoerder kon niet zeggen of los van een aangifte onderzoek naar de school zal worden gedaan.

Islamitische scholen raakten eerder in opspraak. In december berichtte deze krant over de rigide omgang van het schoolbestuur van de Amsterdamse basisschool As Siddieq met leerlingen en leerkrachten. Twee jaar geleden namen zeven leraren in één klap ontslag bij de basisschool El Inkade in Ede, omdat de regels steeds strenger werden gehanteerd.

In december besloot de Onderwijsinspectie de kwaliteit van tien van de 29 islamitische basisscholen te gaan onderzoeken. Volgens de inspectie waren er signalen uit het veld dat het niet goed ging. In mei zal de inpectie de resultaten bekendmaken. Volgens een woordvoerder zal de inspectie vooralsnog geen speciaal onderzoek instellen naar de Al-Iman in Almere omdat er naast de ene klacht verder niets over de school bekend is.

De gemeente zegt niet te kunnen grijpen. VVD- wethouder P. van Hoogenhuizen (Onderwijs) heeft wel aangeboden te bemiddelen tussen ouders en school.