Internationale beurzen

LONDEN

Evenals de belangrijkste andere beurzen in Europa ging de effectenbeurs van Londen vanochtend omhoog in de veronderstelling dat Wall Street vandaag waarschijnlijk hoger zal openen. De beurs van New York was gisteren gesloten wegens een nationale feestdag, Presidents Day, maar er kwamen in de Verenigde Staten toch gunstige cijfers naar buiten over de ontwikkelingen van de prijzen van onroerend goed en de industriële bedrijvigheid. Dat verschaft voedsel aan de veronderstelling dat het stelsel van centrale banken in de VS, de Fed, vast zal houden aan zijn stabiele politiek van een lage rente wat gunstig is voor de aandelenkoersen. Onder aanvoering van de financiële sector steeg de FTSE-index op de beurs van Londen vanochtend met 53,9 punten naar 6077,1 punten. Zelfs het relatief ongunstige inflatiecijfer in Groot-Brittannië van 2,6 procent, dat eentiende procent hoger ligt dan was voorspeld, kon de opgaande lijn op de beurs vanochtend niet verhinderen.

FRANKFURT

Frankfurt reageerde vanochtend positief op de koersontwikkelingen in het Verre Oosten (Japan) en de verwachting dat de beurs van New York vandaag omhoog zal gaan. Hoewel de aandacht zich vooral richtte op de bedrijvigheid in eigen land. In de telecom-sector gingen de koersen over een breed front omhoog door het nieuws dat Orange, de in grootte derde aanbieder van mobiele telefonie in Groot-Brittannië, een belang wil nemen in E-plus. Veel activiteit was er ook in de financiële sector waar herverzekeraar MÜnchen-re 3,05 procent omhoog ging. De DAX-index ging 52,78 punten omhoog naar 4932,33 punten.

Ook de grote Duitse banken deden goede zaken. Dresdner Bank ging ruim twee procent omhoog, op de voet gevolgd door Deutsche Bank dat morgen zijn jaarcijfers publiceert. Toch kijken beleggers met meer spanning uit naar het nieuws rond Deutsche Bank dan naar de cijfers van het bedrijf. Belangrijker voor de koers van Deutsche Bank is de vraag hoe snel de overname van Bankers Trust Corporation (BTN) uit de VS zijn beslag krijgt. Eveneens van belang is de vraag hoeveel Deutsche Bank denkt te reserveren voor slachtoffers van de holocaust, want aan het oorlogsverleden van Duitslands grootste bank dreigt een steeds duurder prijskaartje te komen hangen. Ook heeft Deutsche Bank grote financiële belangen in het door een financiële crisis getroffen Brazilië. Aangenomen wordt dat Deutsche Bank daarvoor flinke reserves moet aanspreken.

PARIJS

De beurs van Parijs bewoog zich met een stijging van de CAC-index van 30,37 punten naar 4065,19 in het spoor van de belangrijke beurzen in Europa. De enigszins slappe handel kreeg een impuls door Lagardere dat zijn defensiepoot Matra wil laten fuseren met Aerospatiale. De koers van Lagardere ging vanochtend 4,45 procent omhoog. De Franse bank CCF steeg 4,54 procent en profiteerde voor de tweede achtereenvolgende dag van het gerucht dat ING bank overweegt zijn belang in deze Franse bank uit te breiden

TOKIO

De beurs van Tokio is vandaag gestegen. De Nikkei-index voor 225 fondsen ging omhoog met 177,92 punten (1,25 procent) tot 14.232,64.

Wegens de viering van het Chinese nieuwjaar waren de effectenbeurzen van Hongkong, Taiwan, Singapore en Zuid-Korea dicht.