Indianen VS vaakst doelwit van geweld

Amerikaanse indianen zijn meer dan twee keer zo vaak slachtoffer van geweld als de gemiddelde Amerikaan. De aanvallers zijn in de meeste gevallen blanken.

Dit blijkt uit het eerste landelijke onderzoek naar indianen en geweldsmisdrijven, uitgevoerd door het ministerie van Justitie. Niet zwarte Amerikanen lopen het grootste gevaar om met geweld in aanraking te komen, zoals vaak wordt aangenomen, maar inheemse Amerikanen.

De afgelopen jaren kampen de indianenreservaten met een snelle groei van de criminaliteit, terwijl de misdaad in de rest van het land juist afneemt. Er is in veel reservaten sprake van bendevorming, chronisch alcoholisme en ook bestaan er vaak spanningen met niet-indiaanse omwonenden. De politiebureaus zijn er onderbezet en slecht uitgerust.

Jaarlijks zijn 124 op de duizend indianen van twaalf jaar of ouder het slachtoffer van geweld. Het nationale gemiddelde is vijftig op de duizend ( blanken 49, zwarten 61, Aziaten 29). Als enige raciale groep in Amerika ondergaan de indianen meer geweld van andere groepen dan van elkaar. De meeste geweldsmisdrijven tegen blanken worden begaan door blanken (69 procent), het meeste geweld tegen zwarten door zwarten (81 procent). Maar de misdaad tegen inheemse Amerikanen is voor zestig procent afkomstig van blanken en voor slechts 29 procent van andere indianen.

Bij het onderlinge geweld speelt alcoholisme een grote rol. Zeven van de tien indianen die in plaatselijke gevangenissen zitten, hadden gedronken voor ze hun misdaad pleegden. Dat is meer dan twee keer het landelijke gemiddelde.

Ook bij de criminaliteit van blanken tegen indianen is er vaak drank in het spel. ,,Indianen worden het slachtoffer van arme, dronken blanken. Het zijn mensen in de marge die elkaar belagen'', zei een expert op het gebied van misdaad en indianen gisteren in The New York Times. De voorzitter van een belangengroep van indianen merkte bitter op dat de contacten met Europeanen aanzienlijk verbeterd zijn: ,,Het is tenminste geen genocide meer, ze pakken de indianen nu één voor één.''

Van de 2,3 miljoen Amerikaanse indianen woont een kwart in reservaten of daarmee verbonden gebieden. De deelstaat met de meeste inheemse Amerikanen is Oklahoma, gevolgd door Californië, Arizona en Nieuw-Mexico. Amerika heeft meer dan 300 reservaten. Stammen kunnen sommige misdaden in hun eigen justitiële systeem berechten. De afgelopen twintig jaar verlieten veel indianen de reservaten met hun hoge werkloosheid, groeiende misdaad en sociale problemen.