GRAEF & GOETTERT

Sinds de uitvinding van de saxofoon in 1840 door Aldolphe Sax heeft het instrument ruimschoots zijn sporen verdiend in de klassieke muziek, jazz en geïmproviseerde muziek. Friedemann Graef en Achim Goettert verenigen op hun cd Saxoridoo al deze genres en onderstrepen daarmee de veelzijdigheid van het instrument. In twee zelf composeerde suites verkennen de heren alle kleurnuances binnen de saxofoonfamilie van sopraan- tot bas-saxofoon.

Omdat Graef te horen is via het linker en Goettert via het rechter kanaal kan de luisteraar goed volgen hoe de muzikanten elkaar aanvullen. De dialogen die ontstaan tussen tenor en sopraan, bariton en alto of iedere andere denkbare combinatie van toonhoogtes nemen afwisselend de vorm aan van een klassiek vraag-antwoord gesprek, canon, unisono gespeelde melodielijnen of tweestemmig spel. Percussie-achtige ademstoten worden afgewisseld met `overblazen' geluidscollages en aanstekelijk swingende melodieën. Het totaalresultaat klinkt als een zeer complete encyclopedie van speel- en compositietechnieken. Voorop staat echter vooral de ruimtelijkheid van de stukken, waarbinnen het warme, organische geluid van de saxofoons goed tot zijn recht komt. Van het lome geluid van de bas, via de donkerbruine bariton en de licht nasale lyriek van de alto tot de loepzuivere zang van de sopraan; de verschillende toonhoogtes binnen het saxofoonspectrum komen bijna tastbaar uit de luidsprekers rollen. Meer dan een uur alleen maar saxofoons mag voor de gemiddelde leek misschien iets te veel van het goede zijn, voor de rechtgeaarde liefhebber is deze cd een absolute must.

Friedemann Graef & Achim Goettert: Saxoridoo (Free Music Production, OWN-90010)

    • Edo Dijksterhuis