Gerbrands krijgt nul op rekest bij gouden volleybalgeneratie

Volleybalbondscoach Toon Gerbrands zegt er ,,echt alles'' aan gedaan te hebben om olympisch kampioen Olof van der Meulen tot een rentree bij de nationale selectie te bewegen. ,,Ik ben naar Japan gereisd met de intentie hem terug te halen'', aldus Gerbrands.

Het lukte hem niet. Van der Meulen zegt niet te verwachten dat de ploeg in de huidige samenstelling volgend jaar bij de Olympische Spelen om de hoofdprijs kan spelen. ,,Ik wil niet minder dan voor goud gaan'', stelt Van der Meulen vanuit Japan. ,,En als je reëel bent, zit dat er niet in. Er zitten een paar heel goede spelers bij, maar dat is niet genoeg.''

Hij had wel in het Nederlandse team willen terugkeren als ook andere oudere spelers uit de olympische ploeg van '96 daartoe bereid waren geweest. Hij dacht daarbij aan Peter Blangé, Henk-Jan Held en zelfs Ron Zwerver. Gerbrands zegt Held en Zwerver te hebben ,,afgepeild'', maar beide spelers gaven niet aan terug te willen keren op hun besluit om niet meer voor de Nederlandse ploeg uit te komen. Met Blangé, die zeven maanden geleden door Gerbrands uit de nationale selectie werd gezet, nam de bondscoach geen contact op.

Van der Meulen, die bekend staat om zijn energieke manier van spelen, had de ploeg mogelijk een nieuwe impuls kunnen geven. Na het teleurstellend verlopen wereldkampioenschap van vorig jaar, waar de olympisch kampioen slechts als zesde eindigde, werd het team van Gerbrands een gebrek aan mentaliteit verweten. ,,Ik heb Olof echt geen tweederangsrol aangeboden'', verklapt Gerbrands. ,,Maar na zijn weigering besef ik dat de huidige generatie aan zet is.''

Gerbrands stelt dat het komend seizoen een ,,struggle for life'' voor hem en zijn spelers wordt. ,,We weten dat er heel veel moet gebeuren om weer in de buurt van de top te komen. Ik wil niet verkondigen dat we er mentaal toe in staat zijn, we moeten het gewoon laten zien. Het moet in ieder geval anders dan vorig jaar, dat geldt ook voor mezelf. Misschien moet ik meer afstand nemen en op z'n tijd vervelender zijn naar de spelers toe.''

Gerbrands, die de komende weken op zoek gaat naar een nieuwe assistent, herkoos elf van de twaalf spelers van de WK-selectie van Japan. Alleen Mark Broere stelde zich na overleg met de bondscoach niet meer beschikbaar. Zo zal de veel jongere Martijn Dieleman de stand-in zijn voor hoofdaanvaller Richard Schuil. Of ook achter spelverdeler Misha Latuhihin voor een jeugdige reserve wordt gekozen, is nog niet duidelijk. Zowel routinier Frank Denkers als de talentvolle Kars van Tarel behoort tot de gisteren bekend gemaakte selectie voor de World League.

Afgezien van de World League (start eind mei) staat het Europees kampioenschap, in september in Wenen, op het programma. Titelhouder Nederland moet zich daarvoor in de resterende twee kwalificatiewedstrijden tegen België en Turkije nog plaatsen.

    • Hans Klippus