GEPOFTE AARDAPPELS

Wat Frankfurt is voor de internationale boekhandel, is Berlijn voor de land- en tuinbouw. Op de jaarlijkse Grüne Woche laten landen zien wat ze te bieden hebben aan knollen en bollen, bloemen en planten, aan alles wat groeit en bloeit en soms ook mond en maag boeit. De Nederlandse `inzendingen' worden gecoördineerd door het ministerie van landbouw. In januari was het weer zover. De ambtelijke creativiteit resulteerde in een promotiehal met molen, draaiorgel, poffertjeskraam, bloemen en schenkpunten voor jenever en bier. Ons agentschap tot promotie van de aardappel en ui, het NIVAA, stond tussen de haringkar en de stand van het Nederlands Zuivelbureau. Samen sta je sterk, dacht NIVAA, en het vulde zijn gepofte aardappels met wat de buurlieden in de aanbieding hadden: haringsalade en kaasboter. Maar dat pruimde de Duitser niet, want over de grens weten ze niet beter of gepofte aardappels gaan vergezeld van kruidenboter. Aldus geschiedde en het liep alsnog storm bij de stand van het NIVAA. Waar zou Nederland zijn zonder flexibele handelsgeest? NIVAA pofte de Santé. Milieuvriendelijk geteeld, een flinke, bevallige knol met gladde schil. Het poffen van zo'n aardappel in de oven kost al gauw een uur of langer. Dat hoeft geen probleem te zijn: Je stort de plaat vol met aardappels en je hebt er geen omkijken meer naar. Bij haastige spoed is er altijd nog de magnetron. Daarin kun je gewone aardappels poffen en wie het nog sneller wil kan tegenwoordig voorgegaarde pofaardappels voor oven- of magnetrongebruik kopen (Bieze) of magnetronaardappels die in de verpakking de magnetron in kunnen (Nedato). Beide producten zijn wel duur; tijdwinst kost geld.

Was de aardappels, prik ze met een vork in en pof ze gaar in een op 200 graden Celsius voorverwarmde oven, of leg ze op een dubbel vel keukenpapier op een bord 6-7 minuten in de magnetron bij 700 Watt. Laat ze in dat laatste geval in folie verpakt een paar minuten buiten de magnetron nagaren. Roer de bieslook of de mierikswortel door de zure room. Snijd de aardappels in, strooi wat zout in de inkeping en schep daar de zure room op. Alternatief: Meng de zure room met twee haringen, in stukjes gesneden, en bieslook of dille en schep dat in de aardappels.

    • Annelène van Eijndhoven